Du kan blive syg af Breivik

Voldsomme hændelser som Breiviks terrorhandling kan give posttraumatisk stress-syndrom - også selvom du kun hører om det i medierne

At se og gense de frygtelige detaljer fra Anders Behring Breiviks terrorangreb og drab på 77 mennesker sidste år kan gøre dig syg, hvis du i forvejen er disponeret for det. (Foto: AP)
At se og gense de frygtelige detaljer fra Anders Behring Breiviks terrorangreb og drab på 77 mennesker sidste år kan gøre dig syg, hvis du i forvejen er disponeret for det. (Foto: AP)

Når Breivik i dag sidder i retten i Oslo, og hele det frygtelige terrorangreb 22. juli sidste år, hvor i alt 77 mennesker blev meningsløst myrdet, kan det have større indvirkning på os, end vi umiddelbart tror.

Psykologer kalder hændelser som Breiviks massemord på først 8 mennesker, da han detonerede en bombe i Oslos regeringskvarter og siden 69 mennesker ved at skyde dem ned på øen Utøya, for 'massetraume'. En hel nation eller verden chokeres og lammes for en tid, når hændelser af den karakter rammer os.

Naturligvis bliver den lange retssag forfærdelig for alle implicerede og pårørende, men også for mennesker, der alene kender til sagen gennem medierne, kan det få alvorlige konsekvenser. Den voldsomme eksponering af de forfærdelige hændelser kan forårsage posttraumatiske stresssymptomer hos seere, lyttere og læsere. Det viser forskning fra terrorangrebene i New York 11. september 2011 foretaget af Yuval Neria, professor i klinisk psykologi ved University of Columbia.

Følg retssagen LIVE på ekstrabladet.dk

Reaktionen kom senere
Undersøgelsen viser, at de allerfleste af dem, der blev diagnosticeret med PTSD, var mennesker, der ikke havde været direkte berørt af angrebene, men alene havde fulgt begivenhederne via medierne.

Studierne om terror-angrebene på World Trade Center viste, at 7,5 procent af borgerne i New York, som kun havde oplevet angrebet via medierne, en måned efter angrebet viste tegn på posttraumatisk stress. Men undersøgelsen viste samtidig, at langt færre af de personer, der havde været direkte involveret - som for eksempel brandmænd, ofre eller pårørende - viste tegn på efterfølgende lidelser. I denne gruppe var det kun 0,6 procent, der efter seks måneder fik konstateret posttraumatisk stress.

Se også: Hannes far: Breivik bør ikke få taletid

Men med tiden ændrede tallene sig drastisk. Da man lavede en lignende undersøgelse tre år efter angrebet, var antallet af PTSD-ramte hos de direkte berørte steget til 12,1 procent. Efter seks år var antallet helt oppe på 19,5 procent af de berørte.

Yuvel Nerias konklusion på studierne er, at de, der alene blev påvirket af hændelserne gennem medierne, blev ramt af en mildere og forbigående PTSD, mens de, der var direkte berørt af angrebet, reagerede voldsommere og mere permanent.

- Måske giver den slags hændelser en frygt- eller stressreaktion, selvom man ikke er direkte involveret, fordi man oplever det som en trussel på vores sikkerhed, men at reaktionen forsvinder eller mindskes, når den reelle trussel er ovre. En anden mulighed er, at man kan få posttraumatisk stress af indirekte påvirkning af en sådan hændelse, men at det givere et svagere indtryk end når man oplever det selv. Derved kan man lettere opløse den posttraumatiske stress efterfølgende end hos de direkte berørte, siger professoren.

Se også: Breiviks forklaring sendes ikke i TV

Udsat hvis man er syg i forvejen
- Lige efter angrebene kunne vi se en interessant sammenhæng mellem antallet af timer, en person havde fulgt terrorangrebene i medierne og de psykiske symptomer, især PTSD, man herefter kunne diagnosticere. Det så ud som om, at især de, der så beguvenhederne på direkte TV mærkede konsekvenserne i form af en grad af PTSD, siger Yuvel Neria i et interview på universitetets hjemmeside.

Han forklarer dog, at han forskning har vist, at langt de fleste, der reagerede så voldsomt på begivenhederne i medierne, var mennesker, der i forvejen var eksponeret for PTSD eller andre psykiske lidelser. Det kunne være mennesker, der selv havde været udsat for traumer tidligere i deres liv, eller som led af eller var i familie med personer, der led af psykisk sygdom.

Læs mere om posttramatisk stresslidelse her

Yuvel Neria understreger, at for de, der har fået forværret eller udløst deres lidelser af massemediernes massive eksponering af voldsomme begivenheder, kan det være meget smertefuldt at gense scener derfra selv mange år efter.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere