Sundhedsstyrelsen advarede mod hofteprotese

Læger fortsatte med at indoperere invaliderende hofteprotese, selv om Sundhedsstyrelsen advarede imod den

Danske læger ignorerede tilsyneladende alle advarsler, da de i årene 2006 til 2010 fortsatte med at indoperere metal-hoteproteser, ASR-proteser, fra producenten Depuy.

DR's kontant kan i aften afsløre, at ikke bare hoftekirurgernes selskab men også Sundhedsstyrelsen frarådede at bruge hofteimplantatet, som kan ødelægge knogler og væv med store gener til følge.

Læs:

Se også: Læger brugte farlig hofte trods advarsel

Måtte kun bruges til forsøg
Sundhedsstyrelsen skrev i 2006 ud til lægerne og advarede imod protesen:

'Det anbefales, at man kun anvender hip resurfacing protesen i forbindelse med kliniske studier, indtil der foreligger resultater vedrørende klinisk effektivitet og holdbarhed fra randomiserede studier, som er tilfredsstillende', skrev styrelsen i 2006.

Ifølge myndighederne skulle patienterne altså aldrig have haft den nye type hofte, medmindre de var med i et kontrolleret forsøg.

Alligevel fortsatte flere læger med at bruge hofeproteserne helt frem til 2010, hvor producenten selv trak dem tilbage fra markedet, viser aftenens Kontant.

Læs:

Se også: Patienter fik ikke besked om farlig hofteprotese

Lever i smertehelvede
En af de danskere, som har haft svære komplikationer efter at have indopereret hofte-protesen fra Depuy, er Kurt Bøje fra Odder ved Århus.

Han blev opereret på OUH i 2006 og har levet i et smertehelvede lige siden, uden at kirurgerne har sat lighedstegn mellem den farlige hofte og hans lidelser. Han siger til Kontant:

- Jeg har spurgt mig selv hundredvis af gange, hvorfor bruger man den slags hofter, når man henstiller fra Sundhedsstyrelsen, at det kun må bruges til klinisk forsøg? Hvorfor gøres det mod os? Hvad har vi gjort?

Kurt Bøje har aldrig sagt ja til at deltage i forsøg, da han fik indopereret protesen.

Advarsel på advarsel
Alarmklokkerne har ringet i meget lang tid, når det gælder de nu tilbagetrukne implantater, viser Kontant.

Risikoen for, at metalionerne nedbryder væv og knogler har været kendt siden 2. Verdenskrig, hvor metalhofterne først kom på markedet. De blev fjernet i midten af 70´erne på grund af frygten for metalionerne.

Da de kom på markedet igen i halvfemserne, forsikrede producenten Depuy om, at de nye hofter var sikre. Men det blev hurtigt draget i tvivl.

I 2005 sendte de danske hoftekirurgers selskab en anbefaling ud til medlemmerne om at forholde sig afventende, indtil der 'foreligger resultater af kontrollerede forsøg', og Sundhedsstyrelsens advarsel fulgte i 2006.

Alligevel gik flere læger imod begge anbefalinger og brugte hoften til transplantationer, indtil den blev trukket af markedet af producenten i 2010.

I udsendelsen udtales der stærk kritik af lægerne fra både direktøren i foreningen Danske Patienter, Jørn Wetterslev, forskningsleder på Copenhagen Trial Unit under Rigshospitalet samt formanden for Danske regioner, Bent Hansen, lægernes arbejdsgiver.

Se mere om sagen i Kontant i aften kl 21.25 på DR1.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere