Patienter får bøde for at blive væk

Nyt gebyr skal opdrage på udeblevne patienter, men eksperter tvivler på, at det har flere fordele end ulemper

Patienter, der udebliver fra behandlinger og undersøgelser, kan for fremtiden blive opkrævet et gebyr som straf.

Ordningen prøves nu af i Region Midtjylland og Region Syddanmark, men mødes allerede nu med skepsis. Det skriver Berlingske.

Formand for Danske Patienter Lars Engberg er skeptisk og siger til avisen, at systemet vil "drukne i administration", og Lægeforeningens formand, Mads Koch Hansen, frygter, at der vil være en betydelig risiko for, at det vil ramme de socialt udsatte.

Direktøren for Dansk Sundhedsinstitut, Jes Søgaard, er dog ikke helt så bekymret og kan godt se fordelene ved ordningen.

- Det irriterer systemet, når folk ikke dukker op, så fordelene ved ordningen er ret oplagte. Spørgsmålet er om ulemperne er større end fordelene, siger han til Ritzau.

Jes Søgaard er derfor ikke blind for de mulige risici ved ordningen. Han påpeger blandt andet, at omkostningerne ved det administrative vil være store, og at de socialt udsatte borgere kan have svært ved at betale regningerne.

Han understreger dog, at det er vigtigt at skabe nogle erfaringer, før man kan konkludere på konsekvenserne af ordningen.

- Når man skal have så stort et administrativt apparat op og stå, vil det være klogt at se på, hvordan man i andre lande har gennemført det. Så er man i hvert fald forberedt på, hvad det kan have af konsekvenser, konstaterer Jes Søgaard.

Muligheden for at opkræve gebyrer har eksisteret i lovgivningen siden 2004, men det er første gang, at regionerne vælger at benytte sig af den.

Det sker efter pres fra regeringen og bliver i første omgang indført som pilotprojekter.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere