Så er flåterne på krigsstien

Flåt-sæsonen er skudt ind og de små blodsugere sidder klar i have og skov

Flåten her er stor og tyk, for den har spist sig mæt i blod. En flåt, som ikke har fundet sit bytte endnu, er langt mindre. (Foto: Colourbox)
Flåten her er stor og tyk, for den har spist sig mæt i blod. En flåt, som ikke har fundet sit bytte endnu, er langt mindre. (Foto: Colourbox)

Hvis du nyder det gode præ-påskevejr med en tur i skoven eller lidt havearbejde, så tjek efter for flåter, inden du går i seng om aftenen - i hvert fald, hvis det er solskin.

De små, forslugne flåter er nemlig vågnet op til dåd i forårssolens stråler.

- Når dagstemperaturen gennemsnitligt er over fem grader, så er flåterne faktisk aktive. Så kravler de op og i toppen af vegetationen og sætter sig på spring og venter på, at der skal komme et bytte forbi, siger Jes Aagaard, som er biolog og naturvejleder i Naturstyrelsen.

Brug tysklærermodellen
I det milde vejr op til påskeferien begyndte flåterne at spankulere omkring, og der er gang i dem, så længe solen skinner og varmer.

- Så snart det er lunt og lækkert derude, så skal man tage sine forholdsregler over for flåterne med det, jeg kalder tysklærermodellen: Strømpen uden på buksen, så man lige lukker til og flåten ikke umiddelbart kan komme ind under tøjet, siger Jes Aagaard til Ekstrabladet.dk.

I påsken har meteorologerne har dog varslet lave temperaturer, så måske bliver der en pause fra de små blodsugere, hvis du og/eller ungerne skal rode efter påskeæg i haven.

Læs:

Se også: Påskefrokost med frost på

Tjek dig selv imod flåt-syge
Omkring en tredjedel af flåterne bærer på bakterien borrelia, som i værste tilfælde kan give hjernebetændelse hos mennesker.

Naturvejlederen mener ikke, at man behøver at være bange for at gå i skoven på grund af risikoen for at blive syg af flåt-bid. Men det er en god ide at fjerne flåterne så hurtigt som muligt, hvis man får dem på sig.

- Ligesom man børster tænder for at undgå huller, så når du har været i skoven, så tager man lige og snurrer en tur rundt om sin kæreste eller sig selv på et sted med godt lys, så man kan se, om der er flåter. Hvis man opdager en flåt, og der efterfølgende kommer hævelser, og så er det en helt almindelig standard-penicilinkur, man skal på, siger Jes Aagaard.

Læs her hvordan du fjerner flåten

Omkring 5000 danskere går hvert år til læge på grund af en borrelia-infektion.

En anden potentielt livstruende, flåtbåren sygdom forårsages af virusset TBE. Den er set på Bornholm, og der har været to tilfælde på Sjælland i 2008, men TBE skal ifølge Sundhedsstyrelsen ikke betragtes som en trussel uden for Bornholm.

Rådyrenes skyld
Flåterne findes i skoven og i haver, hvor der er træer og adgang for råvildt, men kan ikke lide meget åbne steder som for eksempel hede: Her er luftfugtigheden for lav og flåterne tørrer ud.

De er gået talstærkt frem herhjemme på grund af ændringer i sammensætningen af Danmarks dyreliv:

- Rådyrene er den største spredningsvektor for vores flåter, og de har fået en kæmpe opblomstring de sidste 20 år, hvor vi er begyndt at have vintergrønne marker, som vandmiljøplan 1 sagde, at vi skulle. Det gjorde, at bestanden fik et enormt løft, så vi nu har dem alle vegne, siger Jes Aagaard

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere