Brystfusker bliver bag tremmer

Franskmanden Jean-Claude Mas, der har grundlagt det skandaleramte brystimplantat-firma Poly Implant Prothese, har ikke betalt sin kaution

Stifteren af Poly Implant Protheses (PIP), Jean-Claude Mas, må blive bag tremmer, fordi han ikke har betalt sin kaution. (Foto: Interpol)
Stifteren af Poly Implant Protheses (PIP), Jean-Claude Mas, må blive bag tremmer, fordi han ikke har betalt sin kaution. (Foto: Interpol)

Grundlæggeren af den franske virksomhed Poly Implant Prothese (PIP) må blive i fængsel, fordi han ikke har betalt løsladelseskautionen. Det skriver BBC.

Jean-Claude Mas er blevet sigtet for legemsbeskadigelse, efter at hans firma har udstyret millioner af kvinder med de potentielt farlige silikoneimplantater.

Mas blev anholdt i sin kompagnons hjem efter at han siden jul havde været eftersøgt af den internationale politiorganisation Interpol.

LÆS OGSÅ:

Se også: Brystfusker anholdt i Frankrig

Giftige implantater
Anholdelsen kom, efter de franske myndigheder havde iværksat en strafferetslig undersøgelse mod Jean-Claude Mas firma PIP med mistanke om uagtsomt manddrab og legemsbeskadigelse. Sigtelsen for uagtsomt manddrab er nu droppet, mens sigtelsen for legemsbeskadigelse fastholdes.

Den 72-årige Jean-Claude Mas er blevet bevilget løsladelse mod betaling af 100.000 euro (godt 740.000 kroner, red.) i kaution. Beløbet er dog ikke betalt, og den skandaleramte silikonemand må nu blive i Baumettes Fængslet i Marseille, som han ifølge BBC blev overflyttet til tirsdag.

I 2010 forbød de franske myndigheder de såkaldte PIP-implantater, der er produceret af lavkvalitets industri-silikone. De har stor risiko for at lække det giftige stads og var på et tidspunkt under mistanke for at være kræftfremkaldende.

Brystfusker: Implantater ikke farlige
Poly Implant Prothese, som Jean-Claude Mas stiftede i 1991, var, før skandalen ramte, verdens tredjestørste producent af silikoneimplantater.

Jean-Claude Mas har indrømmet, at den anvendte silikone ikke var godkendt af sundhedsmyndighederne, men har fastholdt, at implantaterne ikke var farlige.

Mellem 400.000 og 500.000 kvinder menes på verdensplan at have fået forstørret deres bryster med PIP-implantater.

Ifølge Lægemiddelstyrelsen er der i alt kommet 66 PIP-implantater til Danmark. Sundhedsstyrelsen i Danmark mener kun, at der er grund til at få fjernet implantaterne, hvis der er noget galt med dem og giver kvinderne smerter.

Implantater brugt på Privatklinikken i Danmark
Langt de fleste implantater, der er endt i Danmark, er ifølge Lægemiddelstyrelsen er brugt på den nu lukkede 'Privatklinikken' i København. Det afviser klinikejer, elektrikeren, Niels-Ole Bohn.

Det er dog vanskeligt at kontrollere, hvad der er foregået på hans klinik, da han efter eget udsagn valgte at brænde og makulere klinikkens tidligere patienters journaler i 2010.

LÆS OGSÅ:

Se også: Det er deres skyld, at jeg brændte journalerne

Sundhedsstyrelsen fandt dog ni journaler hos en svensk læge, der har arbejdet på klinikken. En af dem omhandlede PIP-implantater.

LÆS OGSÅ:

Se også: Klinikejer taget i brystløgn

Silikone fjernes ikke i Danmark
Sundhedsstyrelsen har meldt Niels-Ole Bohn til politiet.

Både i Europa og Sydamerika har implantaterne vakt stor bekymring. Også Costa Rica har begæret silikone-bagmanden anholdt. I Frankrig har man rådet 30.000 til at få fjernet deres bryst-implantater. Tyskland og Tjekkiet anbefaler også kvinder med PIP-implantater at få fjernet deres silikone.

I Storbritannien, hvor der menes at svømme farlig silikone rundt i 42.000 kvinders bryster, vurderer man ligesom i Danmark, at implantaterne bør fjernes, hvis der er problemer med dem.

Sagen kort:

Brystimplantater fra den franske virksomhed Poly Implant Prothese PIP, har igennem længere tid været mistænkt for at være kræftfremkaldende. Desuden er der stor risiko for, at implantatet går i stykker i brysterne, ligesom gelen har en øget tendens til at forårsage vævsirritation. EU-kommissionen forbød i 2010 brugen af implantaterne.

Ifølge Lægemiddelstyrelsen er der i alt kommet 66 PIP-implantater til Danmark, og langt de fleste er brugt på 'Privatklinikken'. Det afviser klinikejer, Niels-Ole Bohn.

Seneste melding fra Lægemiddelstyrelsen lyder, at otte franske kvinders kræftsygdomme formentlig ikke skyldes implantaterne, men styrelsen holder tæt kontakt til de franske myndigheder, som har arbejdet på udrede eventuelle sammenhænge.

Alligevel har den franske regering opfordret 30.000 kvinder til at få taget silikonen ud. Sundhedsstyrelsen i Danmark ser ingen grund til, at danske kvinder fjerner deres brystimplantater med mindre, der er noget galt.

Lægemiddelstyrelsen advarede første gang mod implantatet i april 2010 og har gentaget advarslen to gange. Styrelsen kontaktede de danske klinikker, man vidste, havde anvendt implantaterne.

Klinikkerne blev bedt om at kontakte de berørte kvinder med henblik på at foretage en undersøgelse af implantatet. Lægemiddelstyrelsen har fået hug for ikke at have fulgt op på brevet, som Niels-Ole Bohn nægter at have modtaget. Han siger, at hans klinik, ’Privatklinikken’ ophørte i 2008, og derudover står han fast på, at han har destrueret journalerne.

Sådan gør du, hvis du måske bærer på PIP-implantater:

Flere kvinder har henvendt sig til ekstrabladet.dk, fordi de er i tvivl om, hvordan de skal forholde sig til de forsvundne journaler og uvisheden omkring silikoneimplantaterne.

De bekymrede kvinder skal ifølge, overlæge og chef for Tilsyn i Sundhedsstyrelsen, Anne Mette Dons:

- Tale med egen læge om, hvorvidt de eventuelt har gener. Lægen vil så overveje, hvad der vil være mest fornuftigt, og lægen kan i sidste ende, hvis vedkommende synes, det er det rigtige, henvise kvinderne til en offentlig plastikkirurg.

Det er dermed op til en individuel vurdering, om kvinderne kan få fjernet deres silikone på det offentliges regning.

Her kan du klage:

Er du blevet behandlet på Privatklinikken, og overvejer du at klage, har du flere muligheder:

Du kan klage til Patientombuddet, hvor du har mulighed for at klage over hele behanlingsforløbet.

De kan rette kritik mod 'Privatklinikken' eller de ansvarlige. Det vil typisk være den virksomhedsansvarlige læge og ikke tidligere ejer Niels-Ole Bohn, som er uddannet elektriker.

Klik her og læs mere

Patientforsikringen kan tildele erstatning til kvinder, som er blevet fejlbehandlet. Kvinderne kan ifølge loven kun tildeles erstatning, hvis de 'er kommet til skade som følge af de omtalte implantater. Patientforsikringen kan ikke erstatte for tab af journaler', oplyser de til ekstrabladet.dk.

Klik her og læs mere

Politianmeldelser til Københavns Politi kan stiles til Station City. Man kan enten møde op personligt, ringe, skrive et brev eller skrive anmeldelsen på internettet.

0 kommentarer
Vis kommentarer