WHO: Lovgiv om røgfri arbejdspladser

Hver femte arbejder et sted, hvor der må ryges indendørs. Selv i små mængder kan passiv rygning give kræft.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Passiv rygning er kræftfremkaldende selv i små mængder. Den eneste måde at beskytte mod de kræftfremkaldende stoffer i tobaksrøg er 100 procent røgfri miljøer.

Det fastslår verdenssundhedsorganisationen WHO, der anbefaler at indføre lovgivning, der sikrer røgfri indendørs arbejdspladser.

Tobaksforurenet luft indeholder tusindvis af kemikalier - heraf mindst 250 stoffer, der enten er kræftfremkaldende eller på anden måde giftige.

Allerede i 2004 slog WHO’s agentur for kræftforskning IARC fast, at passiv rygning er kræftfremkaldende for mennesker, klassificeret i samme kategori som for eksempel asbest.

Ikke-rygere, der udsættes for tobaksforurenet luft, har 20-30 procent øget risiko for at få lungekræft og 30 procent større risiko for at få hjertesygdomme, i forhold til hvis de ikke blev udsat for røgen.

I Danmark er antallet af mennesker, der udsættes for passiv rygning på arbejdspladsen, faldet, siden rygeloven trådte i kraft i august 2007. Men hver femte arbejder stadig et sted, hvor der må ryges indendørs.

- Det er helt uacceptabelt, at man skal udsættes for en helt unødvendig risiko på arbejdet. Det må selv en inkarneret ryger kunne forstå og gå helt udenfor, når trangen melder sig, siger overlæge Hans Storm, forebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse.

0 kommentarer
Vis kommentarer