Nyt dansk stof kan afhjælpe hjerneskader

Danske forskere har udviklet et nyt stof, som kan tage behandlingen af slagtilfælde et stort skridt videre

15.000 danskere bliver hvert år ramt af et slagtilfælde, som er en blødning eller blodprop i hjernen. (Foto: Colourbox)
15.000 danskere bliver hvert år ramt af et slagtilfælde, som er en blødning eller blodprop i hjernen. (Foto: Colourbox)

Behandlingen af slagtilfælde er endnu på et indledende stadie, men et dansk forskerhold fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet har udviklet et stof, som har potentiale til at bevæge videnskaben et stort skridt fremad.

Læs også:

Se også: Derfor rammer slagtilfælde oftere rygere

Et slagtilfælde resulterer i celledød i hjernen, men det nyudviklede stof kan være med til at bremse hjerneskaderne med 40 procent, og det virker langt mere effektivt end et tilsvarende middel, som i øjeblikket er under klinisk udvikling.

- Stoffet har et meget stort potentiale, fordi det er så effektivt, som det er. Det her kan blive rigtig stort, siger medicinalkemiker og postdoc Anders Bach.

- Hvis stoffes gives inden for en periode på seks timer, fra slagtilfældet har ramt, kan det have stor effekt, siger han.

Læs også:

Se også: Sex-virus øger risiko for hjertedød

Han var med til at starte projektet for seks år siden. Den nyfundne kemiske forbindelse er på nogle områder 1000 gange stærkere end et andet middel, som i øjeblikket er under klinisk udvikling.

Det nye stof går ind og forhindrer den overaktivering i hjernen, som forårsager celledøden. Stoffet testes i øjeblikket på mus, og det har blandt andet givet musene øget styrke og gribeevne i kløerne.

- Vores næste skridt bliver at udføre flere test. Vi arbejder på at indlede et samarbejde med nogle eksterne samarbejdspartnere, som har adgang til noget udstyr, som vi skal bruge, siger Anders Bach.

Læs også:

Se også: Choko-glade damer får færre slagtilfælde

Selvom stoffet nu er identificeret og patenteret, er der endnu lang vej til en egentlig medicinsk produktion.

Meget kan ændre sig i den fremtidige behandling af stoffet, og selvom alt går godt, regner Anders Bach med, at der vil gå 7 til 10 år, før et eventuelt stof er i produktion.

15.000 danskere bliver hvert år ramt af et slagtilfælde, som er en blødning eller blodprop i hjernen.

0 kommentarer
Vis kommentarer