Færre bruger behandlingsgaranti

For første gang falder antallet af danskere, der bliver behandlet på privathospital på det offentliges regning

For første gang daler tallet af patienter, der sendes fra det offentlige ud i det private på statens regning. (Foto: Colourbox)
For første gang daler tallet af patienter, der sendes fra det offentlige ud i det private på statens regning. (Foto: Colourbox)

Antallet af patienter, der benytter sig af behandlingsgarantien, rasler ned. I 2010 benyttede 110.582 patienter garantien, hvilket var rekord. Men det tal er i 2011 faldet med 16 procent til 92.704 patienter, skriver netavisen Altinget.dk

Det er første gang, at brugen af garantien falder, viser en foreløbig opgørelse fra Danske Regioner.

Behandlingsgarantien betyder, at man kan blive behandlet på privathospital på det offentliges regning, hvis ventetiden på de offentlige sygehuse overstiger 30 dage.

Se også: Det bliver dyrt at brænde lægen af

Formand for Danske Regioner Bent Hansen (S) glæder sig over udviklingen. Han mener, at hovedforklaringen er, at sygehusene som følge af den økonomiske krise har færre penge at gøre godt med.

- Krisebevidstheden og kravet til offentlige institutioner om at holde budgetterne slår virkelig igennem nu. Vi gør alt, hvad vi kan for at stoppe de huller, hvor pengene fosser ud, og det ser ud til at lykkes i forhold til privathospitalerne, siger Bent Hansen.

Han er også overbevist om, at nedgangen skal forklares med, at de offentlige sygehuse er blevet bedre til at sende patienter til andre offentlige afdelinger, hvis de kan se, at ventetiden vil overstige 30 dage.

Se også: Danskerne vil godt vente på behandling

SF ser også positivt på de nye tal fra regionerne. Partiets sundhedsordfører, Jonas Dahl (SF), ser meget gerne, at udviklingen fortsætter, så stadig færre patienter får behov for at benytte sig af behandlingsgarantien.

- Jeg håber, at de offentlige hospitaler bliver stadig hurtigere til at levere behandlinger af høj kvalitet. Vi har ingen interesse i at pumpe offentlige kroner i den private hospitalssektor, siger Jonas Dahl til Altinget.dk.

Behandlingsgarantien på 30 dage blev indført under VK-regeringen i 2007, og den har i flere år været et stridspunkt mellem rød og blå blok.

0 kommentarer
Vis kommentarer