Danmark i front mod farligt natarbejde

En stribe ekspertråd skal mindske risikoen for brystkræft hos kvinder, der arbejder om natten og derfor får forstyrret døgnrytmen

Kvinder med natarbejde kan ifølge verdenssundhedsorganisationen WHO have øget risiko for at få brystkræft på grund af forstyrrelserne af den naturlige døgnrytme.

Da det er umuligt at afskaffe nat- og skifteholdsarbejde forsøger Danmark i stedet nu som det første land i verden at give de bedst mulige anbefalinger til kvinder med natarbejde.

Se også: Natarbejde øger risiko for brystkræft

12 danske og internationale eksperter med professor Jens Peter Bonde fra Arbejdsmedicinsk Afdeling på Bispebjerg Hospital i spidsen har sammenfattet al eksisterende viden. Bag initiativet står Danske Regioner, Dansk Sygeplejeråd og Kræftens Bekæmpelse.

- Det ville jo være rart, hvis vi kunne slå to streger under hver anbefaling og sige, at det og det skal der til for at mindske risikoen for brystkræft for kvinder, der har natarbejde. Sådan er virkeligheden desværre ikke, for vi har at gøre med et område, der kræver langt mere forskning, før vi drage endelige konklusioner, siger Leif Vestergaard Pedersen, direktør i Kræftens Bekæmpelse.

Se også: Natarbejde gav 60 kvinder brystkræft

Men for at mindske de sundhedsskadelige forstyrrelser i døgnrytmen bedst muligt anbefaler eksperterne blandt andet hurtigt roterende skift med kun en til to nattevagter i træk. Også fremadrullende skifteholdsarbejde - fra dag til aften, fra aften til nat fra nat til dag - anbefales i stedet for baglænsrullende skift.

Det kan ifølge eksperterne muligvis også mindske forstyrrelserne af døgnrytmen at skrue ned for lyset i lokalet, hvor det er sikkerhedsmæssigt muligt.

Det frarådes at indføre tidligere og mere intensiv mammografiscreening for kvinder med natarbejde. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at kvinder på 50-69 år screenes hvert andet år.

Se også: Hver tredje afviser mammografi-tilbud

Et tilskud af søvnhormonet melatonin bliver et led i forebyggelsen af brystkræft. Men forskernes efterlyser dog mere forskning forinden.

Endelig rådes kvinder, som har været i behandling for brystkræft, til at undgå natarbejde, fordi resultater fra dyreforsøg viser, at melatonin-mangel accelererer væksten af en svulst.

- Sammenhængen mellem natarbejde og brystkræft er slået fast, så det er meget vigtigt, at vi gør alt for at forebygge, at medarbejdere bliver syge, siger Dorte Steenberg, næstformand i Dansk Sygeplejeråd.

- Jeg har en klar forventning om, at arbejdsgiverne nu vil følge op på anbefalingerne fra eksperterne.

0 kommentarer
Vis kommentarer