Dansk forsker fandt plante mod superbakterier

En dansk ph.d.-forsker har fundet et rent vidundermiddel hos en indianerstamme i en fjern regnskov i Chile

Jes Gitz Holler har i flere år arbejdet for at finde et stof, der kan slå multiresistente bakterier ned. Nu er det måske lykkedes - i en fjerne regnskov i Chile. (Foto: KU)
Jes Gitz Holler har i flere år arbejdet for at finde et stof, der kan slå multiresistente bakterier ned. Nu er det måske lykkedes - i en fjerne regnskov i Chile. (Foto: KU)

Et stof, der normalt kun findes i en avokadoplante i en chilensk regnskov, kan måske blive løsningen på Vestens stigende problemer med resistente bakterier.

Den danske forsker Jes Gitz Holler har i forbindelse med sit ph.d.-projekt været i Chile, hvor han har samlet planter efter gamle indianske foreskrifter. Planterne skal bryde koden mod resistente stafylokokker. Det skriver Københavns Universitet på sin hjemmeside.

- Vi har haft en langt samarbejde med netop den stamme i Chile, som kun bruger traditionel naturmedicin. Vi har kontakt til den lokale shaman, og det var hende, der hjalp os med at samle en lang række planter. Dem har vi siden undersøgt, og det var her, vi fandt netop det stof i avokadoplanten, fortæller Jes Gitz Holler til ekstrabladet.dk.

Se også: Resistente bakterier bukker under for dansk forskning

Han har haft held til at udvikle et syntetisk stof, der efterligner stoffet i avokadoplanten. Hvis det virker efter hensigten, vil det kunne bremse den proces, der får de stafylokok-angrebne celler til at afstøde almindelig antibiotika. Derved vil stoffet sørge for, at også resistente bakterier vil kunne behandles med antibiotika.

På markedet om ti år
Rejsen til Chile var han på for tre år siden, og han har siden undersøgt de mange planter. Men der er lang vej endnu, understreger han.

- Vi har først lige fundet det stof, så der går måske ti år, før vi har en behandling, siger Jes Gitz Holler. Han understreger, at det er en årelang proces, fra man har fundet et stof, der formentlig vil kunne bruges, til det kan bruges til behandling til mennesker.

Se også: Smitsom bakterie brudt ud på hospital

- Nu skal vi først teste det på dyr og finde ud af, om det virker på dyr. Og så skal vi se, om det er bedst at bruge det syntetiske alternativ, eller om vi skal dyrke planten på marker i Chile. Når vi ved det, skal vi lave yderligere forsøg og til sidst på mennesker, men det koster tid og penge, siger han.

Jes Gitz Holler har sammen med en række andre forskere netop sendt en ansøgning afsted, hvor de beder om offentlige midler til at fortsætte forskningen.

0 kommentarer
Vis kommentarer