Sædturister strømmer til Danmark

Massevis af kvinder rejser hvert år til Danmark for at blive insemineret på grund af vores liberale lovgivning

I Danmark er reglerne for, hvem der må blive kunstigt befrugtet, mere liberale end i andre lande. Samtidig er der masser af donorsæd. (Foto: Colourbox)
I Danmark er reglerne for, hvem der må blive kunstigt befrugtet, mere liberale end i andre lande. Samtidig er der masser af donorsæd. (Foto: Colourbox)

En liberal lovgivning og mange sæddonorer får udenlandske kvinder til at valfarte til de danske fertilitetsklinikker, skriver Politiken mandag.

Speciallæge Svend Lindenberg fra Copenhagen Fertility Center, der har 30 procent kunder fra udlandet, mener, der er god grund til, at Danmark er blevet lidt af et center for sædturisme.

- De kommer til Danmark, fordi de er enlige, lesbiske, eller fordi de vil have anonym donorsæd, som de ikke kan få i deres eget land, siger han til Politiken.

LÆS:

Se også: 400 sæddonor-børn født af enlige kvinder

Ifølge Sundhedsstyrelsen blev der i 2010 foretaget 6.700 fertilitetsbehandlinger på udenlandske kvinder. Det er ifølge avisen første gang, styrelsen har opgjort tallet, som bygger på klinikkernes indberetninger.

Samtidig har tre af landets største fertilitetsklinik over det seneste år oplevet en stigning på cirka 10 procent i antallet af fertilitetsturister, skriver Politiken.

90 procent kommer fra udlandet
Flere oplever, at op mod 90 procent af kunderne kommer fra udlandet for at modtage behandling.

LÆS:

Se også: En ud af tolv kommer til verden uden sex

En af forklaringerne er, at det i flere af de omkringliggende lande ikke er muligt at være anonym sæddonor. Derfor er der ikke sæd nok til barnløse par i lande som Norge, Sverige og Storbritannien.

I Danmark er der til gengæld masser af mænd, der gerne vil donere sæd.

LÆS:

Se også: Sæddonor spredte sjælden sygdom

Enlige svenskere strømmer til
Samtidig er det ikke muligt for enlige kvinder at blive insemineret i Sverige. En stor del af de kvinder, der kommer til Danmark for at blive insemineret, er netop enlige kvinder fra Sverige.

En af kvinderne er Kari Swahn, der to gange har taget turen over Øresund for at blive insemineret med dansk sæd, fordi hun aldrig har fundet manden i sit liv.

- Jeg er så glad for, at jeg har fået den mulighed, vi har det godt, vi tre, siger moderen, der har fået to børn med to forskellige anonyme, danske donorer, til Politiken.

0 kommentarer
Vis kommentarer