Nu rydder Apple op

Efter heftig kritik af arbejdsforholdene på Apple-leverandørers fabrikker vil elektronikgiganten nu samarbejdspartnerne efter i sømmene

I maj sidste år blev fire kinesiske arbejdere for en underleverandør af Apple slået ihjel, da aluminiumstøv forårsagede en større eksplosion. Her venter pårørende på nyt om de døde og sårede. Efter massiv kritik af arbejdsforholdene på de kinesiske fabrikker igangsætter Apple nu en undersøgelse på fabrikkerne. (Foto: AP)
I maj sidste år blev fire kinesiske arbejdere for en underleverandør af Apple slået ihjel, da aluminiumstøv forårsagede en større eksplosion. Her venter pårørende på nyt om de døde og sårede. Efter massiv kritik af arbejdsforholdene på de kinesiske fabrikker igangsætter Apple nu en undersøgelse på fabrikkerne. (Foto: AP)

Fattige kinesiske arbejdere, der arbejder 24 timer ad gangen i giftige dampe og eksplosionsfarer og under skilte med ordlyden 'Arbejd hårdt i dag eller arbejd endnu hårdere i morgen - for at finde et nyt job', var de billeder, man fik beskrevet, da alverdens medier kritiserede Apples samarbejdspartnere i Kina for at behandle deres arbejdere som slaver.

Se også: Apple-arbejdere lever som slaver

- Mange mennesker ville blive virkeligt rystede, hvis de vidste hvordan deres iPhones blev til, sagde en tidligere medarbejder til New York Times, mens en ekspert i sikkerhed forklarede kynismen bag vestlige firmaers produktion i blandt andet Kina.

- Hvad der er helt uacceptabelt og ulovligt i et land, er helt almindelig praksis i et andet. Og det drager de store firmaer nytte af, sagde Nicholas Ashford, en ekspert i sikkerhed på arbejdspladser til avisen.

Kæmpeoverskud, men dårlig omtale
Omtalen kom få deres efter, at Apples kvartalsresultat på 74 milliarder kroner blev offentliggjort, og den passer mildest talt ikke godt ind i Apples ellers så positive image. Derfor harelektronikmastodonten nu taget konsekvensen af den hårde kritik og de grimme afsløringer.

- Vi mener, at arbejdere overalt har ret til et sikkert og fair arbejdsmiljø, og derfor har vi bedt FLA (Fair Labor Association, en uvildig organisation, der arbejder for bedre arbejdsforhold for arbejdere, red.) om at foretage en uafhængig vurdering af forholdene hos vores største leverandører, siger Tim Cook, Apples administrerende direktør i en pressemeddelelse som svar på de hårde anklager.

Se også: Apple taber millioner på patentkrig

Cook lover, at FLA vil gå grundigt til værks og både interviewe arbejderne på de store teknik-fabrikker, undersøge sundhed og sikkerhed på både fabrikkerne og de bosteder, som nogle arbejdere får stillet til rådighed og gennemgå arbejdsprocedurerne hos Apple-leverandørerne.

Fire døde og 140 sårede
I 2011 blev fire arbejdere på en af Apple-leverandørernes fabrikker slået ihjel i to forskellige ekplosioner, da aluminiumstøv blev antændt under produktionen. 140 arbejdere blev sårede under en anden eksplosion i nogle giftige kemikalier, de arbejdede med.

Se også: Apple sætter ny rekord

Apples største underleverandør er firmaet Foxconn, der har fabrikker i Shenzhen og Chengdu i Kina. Men også leverandører i Quanta og Pegatron vil blive undersøgt grundigt, lover Apple. Tilsammen skal FLA-rapporten indeholde en gennemgang af de leverandører, der tilsammen levere mere end 90 procent af Apple-produkterne, hedder det i pressemeddelelsen.

Rapporten skal ligge klar i løbet af marts måned, hvor Apple vil offentliggøre resultaterne. Apple har tidligere forklaret, at hvis rapporten afslører, at arbejdsforholdene for de kinesiske arbejdere ikke er i orden, vil firmaet stoppe alt samarbejde med de underlverandører, der ikke tilbyder ordnede forhold.

Kan ændre hele branchen

Flere analytikere siger til New York Times, at Apples nye tiltag som ansvarlig virksomhed vil smitte af til hele branchen. Det er nemlig ofte de samme underleverandører, som mange af de store brands benytter sig af.

- Det kan blive rigtig stort. Hele teknologi-branchen følger efter, når Apple tager et skridt, så det vil smitte af på alle de andre i teknologibranchen, siger Sasha Lezhnev der er ekspert i virksomhspolitik.

Læs rapporterne fra Apples interne undersøgelser her

0 kommentarer
Vis kommentarer