Nye beskyldninger: Gav patienter brandsår

Kim Tjelum gav patienter brandsår og grimme ar med elektrisk operationsudstyr, siger tidligere kollega

Hanne Larsen er langtfra den eneste patient, der sidder tilbage med vansiringer, ar og kroniske smerter efter en tur på Danica Klinikken, der nu har skiftet navn til Cosmopol Klinikken. (Privatfoto)
Hanne Larsen er langtfra den eneste patient, der sidder tilbage med vansiringer, ar og kroniske smerter efter en tur på Danica Klinikken, der nu har skiftet navn til Cosmopol Klinikken. (Privatfoto)

Flere af de kvinder, der har vist deres bryster frem på ekstrabladet.dk efter operationer på Kim Tjelums indgreb på Danica Klinikken, må udover de deforme kavalergange og kroniske smerter leve med store, brede ar.

Den type ar er en typisk komplikation efter en operation, hvor lægen har været lidt for flittig med den såkaldte 'brænder': Et elektrisk operationsredskab, der blandt andet bruges til at standse blødninger med ved kosmetiske operationer.

Ifølge en af Kim Tjelums tidligere kolleger, som flere gange overværede hans arbejde, var skandalekirurgens omgang med netop den type operationsinstrument ikke forsvarlig.

Bent Kirkby, der selv har været i vælten, fordi han ved tre operationer ikke var registreret til at udføre kosmetiske behandlinger, fortæller nu, at Tjelum lavede nogle 'tekniske ting', han ikke ville have lavet.

For flittig med brænderen
Den pensionerede overlæge fra Herlev Hospital forklarer, at han mente, at Kim Tjelum blandt andet lavede store sår i de kvindelige patienter med en elektrisk brænder, som blandt andet bruges til at standse blødninger.

- Det er normalt, at det bløder fra bittesmå kar, men at det går i stå af sig selv efter et minut. Han var for flittig til at bruge den, og det kunne give sår på patienter. Han brugte den til at skære i vævet, og det var et af problemerne. Jeg prøvede at vise ham, hvordan jeg gjorde det, for at undgå det problem.

Trods Kirkbys instrukser, blev der angiveligt ikke rettet nok op, og, og den ældre plastikkirurg gav Tjelum kniven:

- Jeg fik ham afskediget på klinikken, da jeg havde opereret sammen med ham nogle gange - altså assisteret. Så har jeg jo ikke ansvar for alt det, han står og laver, siger han blandt andet.

Redegørelse til Sundhedsstyrelsen
- Du siger, at du standsede ham. Gjorde du det i tide?

- Ja, jeg var der ikke ret længe. Nu har jeg for få dage siden sendt en redegørelse til Sundhedsstyrelsen.

Bent Kirkby vil ikke ind på, hvad redegørelsen indeholder, og henholder sig til Lægeforeningens kollegiale vedtægter, som forhindrer, at læger hænger hinanden ud.

Speciallæge i plastikkirurgi og formand for Dansk Selskab for Kosmetisk Plastikkirurgi Per Bjerregaard forklarer, at brænderen, som platikkirurger kalder elkoagulationspincetten eller diatermikniven i daglig tale, er et nødvendigt instrument ved ethvert kosmetisk indgreb.

Kan give indvendige brandsår
Ifølge Per Bjerregaard kan man både bruge den elektriske brænder til at standse blødninger med og til at skære igennem væv med, men brænderen bør bruges varsomt.

- Hvis man bruger den for meget, kan den brænde hele vejen igennem vævet. Det er en kendt komplikation, hvor man kommer for tæt på hudoverfladen. Man får altså et indvendigt brandsår, der breder sig hele vejen ud.

Per Bjerregaard forklarer, at brandsårene kan vise sig som tydelige, store og brede ar udvendigt på huden.

- Det lyder ikke særlig rart?

- Det er det heller ikke.

- Vil ar efter sådanne brandsår forsvinde af sig selv?

- Nej, de forsvinder ikke.

ekstrabladet.dk har forgæves forsøgt at få Kim Tjelums bemærkninger til Bent Kirkbys kritik af hans behandlinger.

1 af 7 
2 af 7 
3 af 7 Suzie Jensens bryster efter operation hos Kim Tjelum. (Privatfoto)
4 af 7 Kathrine Andersen blev opereret af Kim Tjelum og Bent Kirkby.
5 af 7 Kim Tjelums brug af en brænder var ikke forsvarlig, mener den plastikkirurg, der flere gange blev tilkaldt til Tjelums Danica Klinikken. ekstrabladet.dk har forgæves forsøgt at få Kim Tjelums bemærkninger til Bent Kirkbys kritik af hans behandlinger. (Foto: Jakob Jørgensen)
6 af 7 Ifølge den pensionerede overkirurg, Bent Kirkby, var Kim Tjelum 'for flittig til at bruge' den såkaldte brænder, som blandt andet bruges til at standse blødninger:- Han brugte den til at skære i vævet, og det var et af problemerne. Jeg prøvede at vise ham, hvordan jeg gjorde det, for at undgå det problem, siger Kirkby. (Foto: Jens Dige)
7 af 7 Hanne Larsen er langtfra den eneste patient, der sidder tilbage med vansiringer, ar og kroniske smerter efter en tur på Danica Klinikken, der nu har skiftet navn til Cosmopol Klinikken. (Privatfoto)
0 kommentarer
Vis kommentarer