Hjertesorg kan slå dig ihjel

Efterladte i dyb sorg har højere risiko for at blive ramt af blodpropper i hjertet, når de bliver forladt

Dør en af dine elskede, gør det ondt i hjertet - og for nogle i bogstaveligste forstand.

Risikoen for et hjerteanfald er 21 gange højere end normalt den første dag efter, at en person i din nærhed er død. Den første uge efter tabet er risikoen seks gange højere end normalt. Det viser en undersøgelse, der er offentliggjort i tidsskriftet Circulation, skriver BBC.

Eksperter mener, at dyb sorg lægger ekstra pres på hjertet. Brystsmerter og åndenød er symptomer, man skal tage alvorligt, når man har oplevet dødsfald tæt på.

Størst risiko for hjerteanfald dagen efter
Tabet af for eksempel en ægtefælle kan stresse den efterladte mentalt, øge puls og blodtryk og medføre blodpropper, der i sidste ende kan koste hjerteanfald.

Forskerne har studeret 1985 mennesker, der har overlevet hjerteanfald, og undersøgt, hvor mange, der for nylig havde mistet deres nærmeste.

270 af undersøgelsens deltagere havde mistet en betydningsfuld person i deres liv i de forgangne seks måneder - 19 af dem havde mistet en elsket inden for samme døgn, hvor de oplevede et hjerteanfald.

LÆS OGSÅ:Typisk oplever den efterladte, at sorgen ødelægger søvn og appetit. Derudover får sorgen mange - især ældre - til at glemme at tage deres daglige medicin, og det kan have alvorlige konsekvenser.

Kvinder dør senere
De amerikanske forskere, der står bag undersøgelsen, minder derfor om, at pårørende og læger er ekstra opmærksomme i perioden efter dødsfald.

Tidligere hjerteforskning har vist, at mennesker, der for nylig har mistet kære, oplever ændringer i hjerterytmen. Det har også vist sig, at sørgende kvinder på længere sigt har højere risiko for at dø. Omkring halvdelen af dem af hjertesygdomme og slagtilfælde

LÆS OGSÅ:

Se også: Trætte kvinder får blodpropper i hjernen

Tidligere på året viste en undersøgelse, at du også er i fare, hvis et af dine børn dør før dig. Mister du et barn i løbet af dets første leveår, har du op til fire gange så stor risiko for selv at dø inden for de første 15 år efter dit barns dødsfald, end hvis dit barn stadig levede.

LÆS OGSÅ:

Se også: Vuggedød slår mor ihjel

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere