Derfor er du behåret

Der vokser stadig hår på menneskekroppen, men tilsyneladende ikke noget, der er nok til at varme os eller beskytte os. Så hvorfor har vi det?

Selvom en del af os ikke er vilde med det, så tjener det faktisk et formål, behåringen på kroppen. Det mener i hvert fald to forskere. (Foto: Colourbox)
Selvom en del af os ikke er vilde med det, så tjener det faktisk et formål, behåringen på kroppen. Det mener i hvert fald to forskere. (Foto: Colourbox)

De fleste af os kæmper med at få det væk så effektivt og holdbart som muligt. Både mænd og kvinder, der følger tidens trend, er villige til at betale formuer hos kosmetologen, på laser-klinikken eller hos materialisten for at fjerne eller få fjernet den umoderne hårvækst på mave, ryg, ben og hvor det ellers finde på at vokse. Men hvorfor har vi egentlig alt det hår de forkerte steder, når vi nu - tilsyneladende - ikke bruger det til noget fornuftigt, og helst ville være fri? Og er det egentlig smart at fjerne det?

Pels forhindrer blodsugning
Flere eksperter har givet deres bud på, hvad vi bruger den irriterende - omend sølle - pels til. Isabelle Dean og Michael T. Siva-Jothy fra University of Sheffield lod forskellige slags blodsugende smådyr kravle rundt på henholdsvis behårede menneskelemmer og lemmer uden hår. Det viste sig hurtigt, at de små blodsugere klart foretrak de bare hudområder til at gnave sig fast, skriver forskning.no.

Se også: Sådan er vores intimbarbering

Ud fra den betragtning mener de to forskere, at menneskers kropsbehåring ikke kun er et irriterende levn fra abetiden, men faktisk tjener et formål. Nemlig det at beskytte os mod parasitter og andet skadeligt småkravl.

Lad håret gro
Hvad der understøtter deres teori, er det faktum, at de fleste af de små hår på kroppen er forbundet til nerver under huden, og at vi derfor tydeligt mærker, når der kravler noget hen over hårene.

Isabelle Dean og Michael T. Siva-Jothys teori strider dog noget imod tidligere forklaringer på, hvorfor vi - delvist - smed pelsen, da vi gik fra abestadiet til at blive mennesker. Her har det nemlig lydt, at det også var for at komme af med al det utøj, der kan sidde i sådan en tyk abepels. Og det er jo noget af et paradoks, at pelsen så skulle beskytte os mod selvsamme utøj.

Se også: Ekstra Bladets sexolog: Glatbarberede får dårlig sex Læs også: Ekstra Bladets sexolog: Glatbarberede får dårlig sex

De to forskere foreslår, at naturen måske igen har vist sig at være smart og udspekuleret og har ramt lige præcis den balance, der beskytter os allerbedst; ikke helt nøgne, men dog heller ikke så pelsede, at vi ikke opdager, når krybet kommer. Har de to ret, bør vi måske - for vores egen sundhed - glæde os til moden vender, og det igen bliver moderne at lade håret gro.

Hvordan ser din måtte ud? Er hår godt eller skidt, synes du? Skriv din kommentar nedenfor.

0 kommentarer
Vis kommentarer