Popsang styrker genoplivning

Halvfjerserhittet 'Stayin' Alive' kan helt bogstavelig talt komme til betyde at hjertemassage kan holde en person i live

Al form for genoplivning er bedre end ingen overhovedet. (Foto: Colourbox)
Al form for genoplivning er bedre end ingen overhovedet. (Foto: Colourbox)

Da Bee Gees indspillede hittet 'Staying' Alive' havde de nok ikke tænkt over, at rytmen i melodien egner sig helt utrolig godt til genoplivning.

Det kan være svært at huske, hvad der blev sagt på førstehjælpskurset, når først ulykken er sket. Derfor har britiske kurser anbefalet, at førstehjælperne som en tommelfingerregel skulle give hjertemassage i takt med 'Staynin' Alive', skriver BBC.

Diskohittet har nemlig 103 taktslag i minuttet, og instrukserne på et førstehjælpskursus lyder på 100-120 tryk eller kompressioner pr. minut.

Læs også: Danskerne vil have mere mund til mund

Selv om den klassiske sang fra dansegulvet kan gøre, at takten også holdes i hjertemassagen, viser det sig, at når frekvensen øges, falder presset i hvert enkelt tryk.

Optimalt set skal hver kompression trykke brystet 5-6 cm ned hver gang, men det kneb det med i den britiske undersøgelse.

Læs også: Folkeskoler svigter pligt i førstehjælp

'Når det tages i betragtning, hvor vigtigt det er med både det korrekte tryk og rytme, er forfatterne ikke overbevist om, at musik betyder en større fordel ved genoplivning end med eksempelvis en metronome', lyder det i konklusionen.

Dog anfører en af bagmændene bag projektet en vigtig:

'Al form for genoplivning er bedre end ingen overhovedet'

Og hvis musik kan anspore flere end ellers til at udføre genoplivning, så er det et positivt element, siger han til BBC.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Jonas Skov Nielsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen