Mænd vil ikke testes for kønssygdomme

Meget færre mænd end kvinder testes for kønssygdomme. Til gengæld bliver dobbelt så mange mænd testet positive

Færre mænd end kvinder bliver testet for kønssygdomme. Så pas på derude, piger! (Foto: Colourbox)
Færre mænd end kvinder bliver testet for kønssygdomme. Så pas på derude, piger! (Foto: Colourbox)

Danske mænd står ikke ligefrem i kø for at levere en urinprøve og få svar på, om de har kønssygdomme eller ej. Tværtimod, skriver Politiken.

Mens 32.579 kvinder i Københavns og Frederiksberg Kommune lod sig teste i 2010, gjaldt det blot 10.263 mænd. Til gengæld blev dobbelt så mange af mændene testet positive.

Men antallet af positive mænd, er formentlig langt højere, siger overlæge, dr. med Henrik Westh fra Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på Hvidovre Hospital.

LÆS: Sexturister slæber trope-gonoré til Danmark

Toppen af isbjerget
Han har for første gang har bearbejdet tallene, så de viser antallet af testede personer og deres køn - ikke blot antallet af foretagne test.

- Vi ser kun toppen af isbjerget. Og vi kan ikke se under det, fordi mændene simpelthen ikke bliver testet, siger han til Politiken.

SE KORT: Her rammer kønssygdommene

Analysen fra Hvidovre Hospital viser, at 6,4 procent af kvinderne var smittede, mens 13,3 procent af mændene var det. Ifølge Henrik Westh indikerer tallene, at mange mænd formentlig går rundt med uopdagede sexsygdomme.

- Ja, det gør de. Og der sker for det meste ikke ret meget andet end, at de spreder det til kvinderne på et senere tidspunkt, siger han.

Spreder smitte
Den lave andel af mænd, der bliver testet, gør det dermed også langt sværere at bekæmpe udbredelsen af klamydia og andre sexsygdomme, vurderer flere eksperter.

- Det er et problem, for så kan mænd gå rundt og være smittebærere og smitte andre kvinder eller andre mænd, og det gør det sværere at komme sexsygdommene til livs, forklarer Jeppe Hald, koordinator for Sexlinien for unge hos Sex & Samfund, til Politiken.

Og konsekvensen er alvorlig: En uopdaget kønssygdom hos kvinder - og i meget sjældne tilfælde hos mænd - kan medføre, at de ikke kan få børn.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste i Forbrug
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen