Fem grunde til at tænde smøgen

Selv om alle sundhedsmyndigheder fraråder at ryge, ser det ud til, at der faktisk er en lille bitte smule form for plusser

Rygning er noget af det mest sundhedsskadelige og udskældte i verden. Kunne der alligevel tænkes at være nogle ganske få fordele forbundet med cigaretter? (Foto: Colourbox)
Rygning er noget af det mest sundhedsskadelige og udskældte i verden. Kunne der alligevel tænkes at være nogle ganske få fordele forbundet med cigaretter? (Foto: Colourbox)

De mange kræftfremkaldende kemikalier og den vanedannede nikotin får sjældent rosende ord med på vejen. Men måske er der faktisk nogle (små) helbredsmæssige fordele ved at pulse løs.

Sådan lyder det i 'Bad Medicine' i på det amerikanske videnskabssite LiveScience.com

1) Mindre risiko for nedslidte knæ
Et nyt studie viser, at rygende mænd i forhold til ikke-rygere havde en mindre risiko for at havne i en situation, hvor det bliver nødvendigt at skifte knæet ud.

Det er på University of Adelaide i Australien, der i juli-nummeret af Arthritis & Rheumatism bringer resulatet.

De patienter, der typisk har brug for at få skiftet knæet er habile joggere og overvægtige personer. Men rygere er som regel ikke de store motionister og heller ikke dødeligt overvægtige.

2) Rygning mindsker risikoen for Parkinson's
Storrygere ser ud til at være forskånet for Parkinson's syge, og det er ikke fordi rygerne dør af andre ting tidligere.

Det seneste forskningsresultat er fra marts 2010 i Neurology, og konklusionen peger på, at det ikke kommer an på antallet af cigaretter, men mere på hvor længe personen har valgt at nyde tobak. Jo længere tid med rygning, jo bedre 'beskyttelse'.

3) Risikoen for overvægt mindskes
Rygning er velkendt for at stimulere sultfornemmelsen, og i 1920'erne slog tobaksfirmaernes markedsføring på, at kvinder kunne holde den slanke linje med cigaretter.

Et studie der nyligt blev offentliggjort i julinummeret af tidsskriftet Physiology & Behavior viser, at det er frygten for vægtøgning, der er med til at fastholde rygerne i den dyre vane.

Selve handlingen 'at ryge' er også med til at gøre, at rygerne ikke spiser så mange snack som andre, der ikke har noget i hænderne.

4) Lavere dødsrate efter et hjerteanfald
Sammenlignet med ikke-rygere, har rygerne en lavere dødelighed efter et hjerteanfald. Men det hænger sammen med, at rygere i det hele taget er i risikogruppen for at få et hjerteanfald, og derfor oplever det i en yngre alder end andre. I gennemsnit er rygere med hjerteanfald ti år yngre end andre.

Rygere ser også ud til at reagere mere positivt på to behandlingsformer, der forhindrer blodårerne i at snævre til. Dels gennem den medicin, der er med til at forhindre blodproper og dels gennem ballonudvidelse af venerne.

5) Rygning støtter hjertemedicin
Clopidogrel er medicin, der hæmmer blodpladernes tendens til at klumpe sig sammen, og derfor bruges medikamentet som forebyggelse mod blodpropper i hjertet og hjernen hos personer med åreforkalkning.

Tilsyneladende hjælper rygning virkningen af clopidogel på vej. Det viser en koreansk gennemgang, som blev offentliggjort oktober 2010 i tidsskriftet Thrombosis Research. Resultatet bygger på forskning fra Harvard, der påpeger fordelene ved at ryge minimum 10 cigaretter om dagen. Åbenbart er der noget i cigaretter, der aktiverer bestemte proteiner, som gør Clopidogrel mere effektivt.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Anders Zacho
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen