Børn får for fed mad i daginstitutioner

Børn får for meget fedt og for lidt fuldkorn og fisk til frokostmåltider i daginstitutionerne

Godt halvdelen af institutionerne serverer ikke fuldkornspasta- og ris, som Fødevarestyrelsen ellers anbefaler. (Foto: Colourbox.com)
Godt halvdelen af institutionerne serverer ikke fuldkornspasta- og ris, som Fødevarestyrelsen ellers anbefaler. (Foto: Colourbox.com)

Trestjernet salami med remoulade på et stykke brød. Og et varmt måltid med hvide ris og en fedtrig kødsovs.

Når børnene i de danske vuggestuer og børnehaver sætter tænderne i frokostmåltidet, får de for meget fedt og alt for lidt fisk og fuldkorn.

Det viser en spørgeskemaundersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet, som har spurgt ind til frokostvanerne i de danske institutioner.

Undersøgelsen viser blandt andet, at børnene får tilbudt for meget mættet fedt især fra kød og kødpålæg.

Kun 7 procent af samtlige institutioner opfylder anbefalingerne om hovedsageligt at servere kødpålæg med højest 10 gram fedt per 100 gram.

- Det handler meget om vaner, og hvad børnene godt kan lide. Derfor skal vi have ændret de vaner, hvis det skal ændres, siger medforfatter af undersøgelsen, Ph.d.-studerende Marianne Sabinsky, og fortsætter:

- De pålægstyper, som bliver anvendt, er rimelig lette at ændre til magre produkter. Og smør kan let udskiftes med andre fedtstoffer, som har umættede fedtsyrer.

Mangler fisk og fuldkornspasta
Kun halvdelen af institutionerne lever op til anbefalingerne om fisk og fiskepålæg - især i forhold til, hvor ofte børnene spiser fisk.

Og godt halvdelen af institutionerne serverer ikke fuldkornspasta- og ris, som Fødevarestyrelsen ellers anbefaler.

Derimod lever de fleste institutioner op til anbefalingerne om at tilbyde fuldkornsbrød.

I forbindelse med undersøgelsen har Fødevareinstituttet set på, hvor mange af daginstitutionerne der lever op til de generelle anbefalinger fra Fødevarestyrelsen for sund frokost i daginstitutioner.

Her viser det sig, at 36 procent lever op til anbefalingerne, mens 81 procent af institutionerne lever op til mindst to tredjedele.

- Der er mange, som gør det godt. Men hvis vi skal have alle med, så er der nogle vaner, som vi skal have ændret, siger Marianne Sabinsky.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere