Styren-rapport afgør ikke kræftrisiko

Styren er helt klart sundhedsskadeligt, men mistanken om at det er kræftfremkaldende er endnu ikke afklaret - kun begrundet

Arbejdsskadestyrelsen har netop offentliggjort rapporten om skadevirkninger efter påvirkning af stoffet styren. Styrelsen bestilte rapporten i marts i år, da sagen om styrenpåvirkninger på vindmøllefabrikken LM Wind Power kom frem.

Konklusionen i arbejdsmedicinerens rapport om styren er klar: Styren er giftigt ved indånding, men det er fortsat uklart om, arbejde med styren kan give kræft.

Det får Henrik Kolstad, overlæge og PhD på Arbejdsmedicinsk Klinik i Århus og manden bag rapporten til igen at ville have be- eller afkræftet mistanken mellem styren-arbejde og cancer.

- Vi har en begrundet mistanke om, at arbejde med styren kan give kræft, siger han til DR Nyheder.

Cancer-mistanken vil Henrik Kolstad nu have undersøgt til bunds. Den undersøgelse kan man - ifølge overlægen - komme i gang med ret hurtigt.

- Man kan sammenkøre tilgængelig data, som allerede ligger i eksisterende registre. Nemlig i Cancerregistret og Dødsårssagsregistret og kombinere de oplysninger med måleresultater fra virksomheder, der arbejder/har arbejdet med styren, forklarer han.

Hovedmistanken om mulige cancersygdomme, der skyldes arbejde med styren går på særlige former for leukæmi, lymfeknudekræft og cancer i spiserør og bugspytkirtel.

Styren er et sundhedsskadeligt opløsningsmiddel, der indgår i en del glasfiberproduktion. Stoffet findes også i polyestermaterialer og visse plasticprodukter.

0 kommentarer
Vis kommentarer