Piger lader sig forbrænde i solarier

Solcentre er blevet tilflugtssted for ensomme, mobbede og ulykkelige teenagere, der vælger at opholde sig så længe under de farlige stråler, at huden syder, bobler og giver dem smerte i dagevis

Solcentre er tilsyneladende blevet et sted, hvor ulykkelige unge flygter hen for at forbrænde sig selv, når det hele bliver for meget.

- Vi frygter, at fænomenet er meget udbredt, siger Steen Andersen, generalsekretær i LMS, Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade til metroXpress.

I vores rådgivning har vi blandt andet haft opkald fra en teenagepige, der sagde, at hun i dagene efter at have forbrændt sig i et solarium, kan trykke på huden og opnå den ønskede sviende smerte, fortæller han.

Ny forskning viser, at knap hver 10. unge dansker har skåret i sig selv, men ingen ved, hvor mange unge med selvskadende adfærd, der skolder sig i solarier.

Men det er velkendt, at unge med selvskadende adfærd brænder sig med lightere og glohede genstande, og landets klinikker for brandsår får jævnligt unge ind fra solarier.

Professor ved The University of Sydney Bruce Armstrong, der er verdens førende forsker i risikoen ved solarier og unges brug af dem, frygter, at fænomenet er udbredt.

- Vi ved, at mange unge kvinder er ulykkelige og har selvskadende adfærd, og at piger er mere tilbøjelige til at bruge solarier end drenge. Og desværre er jeg ret sikker på, at selvskadende skoldning i solarier er udbredt, siger han til og argumenterer for at forbyde solarier til unge under 18 år.

Større risiko for kræft
Også Steen Andersen, LMS, er bekymret for omfanget.

- Når et ungt menneske er blevet forbrændt i et solarium, opfatter mange forældre det som almindelig klodset teenageadfærd, men det kan være udtryk for noget langt værre, siger han og opfordrer forældre til at være meget opmærksomme på de unges solariebrug.

Professor og hudlæge ved Bispebjerg Hospital Hans Christian Wulf, advarer.

- Jo flere forbrændinger, jo større er risikoen for modermærkekræft, der er mere dødelig end hudkræft, siger han.

0 kommentarer
Vis kommentarer