Migræne og hyppig hovedpine plager flere

Knap en million danskere lider af migræne eller hyppig hovedpine. Det er dobbelt så mange som for 10 år siden

Særlig kvinder i 35 til 54-års-alderen er plaget af migræne eller hyppige anfald af hovedpine. (Foto: Colourbox)
Særlig kvinder i 35 til 54-års-alderen er plaget af migræne eller hyppige anfald af hovedpine. (Foto: Colourbox)

Sammenknebne øjne, kvalme og smerter, der dunker i panden, tindingen eller i baghovedet.

Hovedpine har langt de fleste prøvet. Men for stadig flere er smerterne evigt tilbagevendende. 900.000 danskere lider af migræne eller hyppig hovedpine, viser nye tal. Det er dobbelt så mange som for 10 år siden.

Læs også: Migræne skader ikke hjernen

- Det rammer rigtig mange, og det er bekymrende. Alt for mange spiser håndkøbsmedicin og slår smerterne hen med, at de går over igen, siger Rigmor Jensen, professor i hovedpinesygdomme på Dansk Hovedpine Center, Glostrup Hospital.

I en undersøgelse 'Sundhedsprofil 2010' fra Sundhedsstyrelsen og Institut for Folkesundhed oplyser 16 procent af befolkningen over 16 år, at de lider af migræne eller hyppige anfald af hovedpine.

Læs også: Vil give botox imod migræne

Særlig plaget er kvinder i 35 til 54-års-alderen, hvor næsten hver tredje oplyser, at de enten har migræne eller hyppige anfald af hovedpine.

- I stedet for at søge læge er der en tendens til, at kvinder affinder sig med smerterne og tror, at hovedpine er en naturlig del af det at være kvinde, siger Rigmor Jensen.

Migræne står for en lille del af stigningen, men det er især den mindre smertefyldte spændingshovedpine, som er i vækst.

Læs også: Genfejl kan give migræne

Den skyldes ofte stramme nakkemuskler, og selv om ingen ved det med sikkerhed, så kan stress og arbejde foran computeren være en af forklaringerne, siger fysioterapeut Martin B. Josefsen.

- For mange fortsætter arbejdsdagen hjemme, fordi de synes, at de hele tiden skal kunne kontaktes via e-mails eller sms'er. Jeg kan kun anbefale at 'slukke', når man kommer hjem, siger Martin B. Josefsen, der har specialiseret sig i hovedpinepatienter og desuden er formand for Fagforum for Muskuloskeletal Fysioterapi under Danske Fysioterapeuter.

0 kommentarer
Vis kommentarer