Aldrig for sent med kræftvaccine

Livmoderhalskræft ville ikke koste så mange liv, hvis alle kvinder vidste, at de kan vaccineres som voksne

Ikke kun yngre kvinder har gavn af vaccinen. Også 26-45-årige kvinder bør overveje det, mener overlæge Kim Toftager-Larsen. (Foto: Colourbox)
Ikke kun yngre kvinder har gavn af vaccinen. Også 26-45-årige kvinder bør overveje det, mener overlæge Kim Toftager-Larsen. (Foto: Colourbox)

En misforståelse om tidspunktet for vaccination koster hvert år livet for danske kvinder, som får livmoderhalskræft.

Vaccinationen gives gratis til piger, når de er 12 år. Men det er ikke for sent at blive vaccineret, efter man er blevet seksuelt aktiv.

Imidlertid tror hver anden af de ikke vaccinerede kvinder fejlagtigt, at det ikke nytter at få den såkaldte HPV vaccine, efter at deres seksualliv er begyndt.

Læs også: Oralsex kan give kræft i mandlerne

Det viser en undersøgelse, som hjemmesiden netdoktor.dk har foretaget blandt over 1300 kvinder i alderen 16-45 år.

Undersøgelsen er lavet på internetet, men vægtet i forhold til alder og bopæl for at få den til at afspejle hele befolkningen.

Kun 1 af 7 danske kvinder har fået vaccinationen, som koster 3.500 kroner, hvis man ikke har fået den som barn.

Læs også: Forældre siger ja-tak til HPV-vacciner

Overlæge Kim Toftager-Larsen, speciallæge i gynækologi og obstetrik, Hillerød Hospital, siger, at kvinder kan reducere risikoen for livmoderhalskræft, hvis de får en HPV-vaccine.

- Også selvom de allerede er seksuelt aktive. Vi anbefaler derfor, at alle kvinder under 25 år vaccineres mod HPV. Men også 26-45-årige kvinder bør overveje det, hvis de for eksempel er single, i et nyt forhold eller tidligere har haft HPV, siger han til netdoktor.dk.

Læs også: Billigere kræftvaccine til unge piger

Livmoderhalskræft koster livet for 175 kvinder hvert år. Nogle typer af virusset HPV overføres ved sex, men giver som regel ingen symptomer, som den smittede kan opdage.

Selv om kvinder i forskellige aldersgrupper undersøges for livmoderhalskræft hver tredje eller femte år, så er Danmark et af de lande, hvor sygdommen er mest udbredt, oplyser netdoktor.dk

0 kommentarer
Vis kommentarer