Motion ER farligt

Spritnye tal fra Ulykkesregisteret viser, at vi oftere kommer til skade, når vi dyrker sport, cykler eller går tur med hunden. Til gengæld er antallet af arbejds- og voldsskader faldet

Antallet af løbeskader er fordoblet på et år, ligesom andre sportsformer også ofe fører til skader, viser den nye statistik over skadestuebesøg. (Foto: Per Gudmann)
Antallet af løbeskader er fordoblet på et år, ligesom andre sportsformer også ofe fører til skader, viser den nye statistik over skadestuebesøg. (Foto: Per Gudmann)

Så er det bevist: Det er farligt at dyrke motion!

I hvert fald hvis man ser på den netop offentliggjorte statistik fra Ulykkesregisteret, der viser, hvor danskerne oftest kom til skade i 2009.

Vælter over hunden
Mens arbejds- og voldsskader er blevet sjældnere end året før, er tre områder i stigning, og de ligger alle inden for kategorien motion. Det drejer sig nemlig om sport, cykler og hundeluftning.

SE ALLE TALLENE HER

Der skete for eksempel fra 2008 til 2009 en stigning på hele 11 procent i antallet af skader, hvor hunde var involveret. Hundebid udgjorde godt halvdelen af skaderne, hvor det typisk var Rottweilere, schæfere, kamphunde og politihunde, der stod bag. Lige så mange skader sker, fordi vi falder, når vi går tur med hunden eller simpelthen vælter over kræet, hvis det ligger i vejen. Uheldene sker især i boligen og i det fri.

Kvinder får fodboldskader
Samtidig var der i 2009 ca. ti procent flere skadestuebesøg på grund af idrætsskader (12.500 skader i 2009 mod 11.400 året før). For eksempel er antallet af løbeskader dobbelt så højt som tidligere år, ligesom antallet af fodboldskader også steg til det hidtil højeste niveau på nu 4.600 årlige skader. Og lidt overraskende var stigningen mest markant for piger/kvinder.

Mens trafikulykker er faldet for bilister, knallertkørere og fodgængere, er antallet af tilskadekomne cyklister til gengæld steget med seks procent.

Trampoliner giver alvorlige skader
Og mens vi er ved motionen, så giver også havetrampolinerne anledning til mange skadestuebesøg. De sidste 10 år er skader, ofte af alvorlig karakter, steget stødt, og billedet er det samme fra 2008 til 2009. Der skete 17 procent flere tilfælde, og det var især mindre børn, det gik ud over.

LÆS HER, HVORDAN DU HOPPER SIKKER PÅ TRAMPOLIN

Overordnet set er der sket stort set lige mange skader det seneste år sammenlignet med året før:

- Antallet af skader i 2009 ligger fuldstændig på niveau med 2008 med ca. 78.5000 skadestuekontakter efter ulykke, vold eller selvskade, skriver Statens Institut for Folkesundheds Center for Ulykkesforskning i deres nyeste nyhedsbrev fra maj 2010.

Der er dog sket en del forskydninger, skriver man videre og peger på, at der blandt andet er sket et markant fald i arbejdsskader. Noget af det hænger sammen med, at der generelt er flere arbejdsløse og altså færre, der kan komme til skade på jobbet, men en del af det må også tilskrives, at der er blevet mere sikkert på arbejdspladserne.

Mindre by-vold
Også voldsskaderne er faldet. Der var 10 procent færre henvendelser til skadestuerne på den baggrund. Faldet gælder for vold på gaden og i bylivet, mens antal voldssager fra hjemmet ikke er faldet.

Ulykkesregisteret registrerer tilskadekomst på fire skadestuer i Danmark (Glostrup, Frederikssund, Esbjerg og Randers).

0 kommentarer
Vis kommentarer