Kærestesorger er som en kold tyrker

Et amerikansk studie har fundet frem til, hvorfor det gør så forbandet ondt at have kærestesorger

At blive dumpet af kæresten kan være lige så hårdt som narkoafvænning. (Foto: Colourbox)
At blive dumpet af kæresten kan være lige så hårdt som narkoafvænning. (Foto: Colourbox)

Det gør ondt at få sit hjerte knust faktisk så ondt, at det kan sidestilles med fysisk smerte og narkoafvænning. Det har amerikanske forskere nu fundet ud af, efter at have testet 15 triste sjæle på State University of New York at Stony Brook og Rutgers University i USA, skriver Time Magazine.

De 15 testpersoner havde i gennemsnit været singler i 63 dage, og havde været sammen med 'deres eneste ene' i gennemsnit 21 måneder, inden deres hertes udkårne gjorde det forbi. Ét forhold havde dog holdt i fire år.

For at kortlægge hvilken slags smerte et knust hjerte er, blev et billede af eks’en vist, mens testpersonen var koblet til en såkaldt fMRI scanner, som kunne måle hjernens aktivitet. Med blikket fæstnet til fotoet skulle de derefter tælle ned fra 8.211 ved at trække syv fra hver gang – En øvelse som skulle få de stakkels testpersoner til at glemme den dumme eks, der havde knust deres hjerte.

Imens målte forskerne deltagernes hjerneaktivitet.

Som når en kokainafhængig får sit stof
Forskerne fandt frem til, at når deltagerne kiggede på billedet af deres ekskæreste, blev de samme områder i hjernen aktiveret, som når en kokainafhængig får sit stof.

Ved hjertesorger er det ifølge forskerne de samme områder af hjernen, der reagerer som ved belønning, motivation, fysisk smerte, tørst efter noget og afhængighed.

Men smerten behøver ikke nødvendigvis at være en dårlig ting.

- På en måde gav naturen os denne reaktion som en beskyttelse. Det hjælper os med at holde forhold kørende under dårlige omstændigheder, hvilket er vigtigt for vores arts overlevelse, siger professor i neurovidenskab og neurologi på Albert Einstein College of Medicine, Lucy Brown, til Time Magazine.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen