Hvert tredje barn bliver solskoldet

Vi er blevet bedre til at bruge solcreme. Alligevel bliver omkring hvert tredje barn solskoldet, viser ny undersøgelse.

Selvom det er livsfarligt at blive solskoldet, sker det alligevel for hvert tredje danske barn (Foto: Colourbox)
Selvom det er livsfarligt at blive solskoldet, sker det alligevel for hvert tredje danske barn (Foto: Colourbox)

Når 34 procent af forældrene i en undersøgelse svarer, at deres yngste barn er blevet solskoldet i 2009, så er det alt for mange, mener projektchef for Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens solkampagne, Anja Phillip.

- Vi ved, at mange solskoldninger i barndommen øger risikoen for at få kræft i huden senere i livet. Derfor er det skræmmende, at omkring hvert tredje barn bliver solskoldet. Det er jo slet ikke så vanskeligt at undgå, siger hun i en pressemeddelelse.

Mere solcreme giver ikke færre skoldede
Den nye undersøgelse lavet af Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden blev gennemført i september 2009 og beskriver danskernes brug af solbeskyttelse og omfanget af solskoldninger sidste sommer.

Til trods for, at vi er blevet bedre til at bruge solcreme, blev flere danskere solskoldede i 2009 end i 2008.

Det skyldes blandt andet, at vi er blevet dårligere til at følge rådet om at søge skygge og bruge dækkende tøj.

Solcreme er vigtigst
Solskoldninger er den faktor, der betyder allermest for udviklingen af kræft i huden. Rådene lyder at give barnet let tøj på og solcreme de steder, hvor huden er bar, og så skal børnene have mulighed for at lege i skyggen.

- Børn har en naturlig adfærd og bryder sig ikke om at sidde i solen og koge som mange voksne. Det gælder om at huske at tage parasollen med på stranden, og om at nyde frokosten under et træ, siger Anja Philip.

Forældre i undersøgelsen svarer, at deres yngste barn er ude mere end to timer om dagen. På dette punkt frygter Anja Philip, at debatten om D-vitamin er med til at gøre forældre unødigt usikre på, om deres børn får nok D-vitamin.

- Da vi ved, at det kun kræver kort tid i solen at opbygge D-vitamin, er det ikke vitaminmangel, men solskoldninger, man skal være bekymret for, siger Anja Phillip.

0 kommentarer
Vis kommentarer