Derfor er vuvuzelas så skide irriterende

De kan drive selv den mest tålmodige sjæl til VANVID! Her er forklaringen på præcis, hvad det er, de gør, og hvorfor vi hader dem

Man fristes til at stoppe vuvuzelas ned i halsen på de sydafrikanske fans.. (Foto: Tobias Kuberski)
Man fristes til at stoppe vuvuzelas ned i halsen på de sydafrikanske fans.. (Foto: Tobias Kuberski)

Bare nogle sekunder i selskab med truthornene fra helvede kan give høreskader. Men er det fordi de er så høje, at de irriterer os så grænseløst?

Undersøgelser viser, at høje lyde er mere irriterende. Vores hørelse fungerer som et advarselssystem. Hørelsen er indstillet til at være opmærksom på pludselige ændringer i lydene omkring os, som kunne være et tegn på fare, og ignorere ensartet vedvarende støj. Når støj bliver så højt som en vuvuzela, bliver det dog umuligt at vænne sig til lyden.

- Lyd der består af en enkelt eller få toner er mere irriterende for os en støj sammensat af mange lyde. Derfor er vuvuzelas værre end for eksempel trafikstøj, forklarer Søren Rasmussen fra Dansk Akustisk Selskab.

- Men vuvuzelas er også så voldsomt irriterende alene af den grund at de er så høje at det gør fysisk ondt i ørerne, siger han.

Tag en øl og slap af...
Da en vuvuzela producerer 116 decibel på 1 meter, udgør en langvarig udsættelse for vuvuzela en risiko for høreskader, viser en undersøgelse fra University of Pretoria i Sydafrika.

Lytter du til bare et enkelt instrument i 7 til 22 sekunder, er det typisk tilladte niveau for støj på arbejdspladsen overskredet. En hel flok producerer endnu højere niveauer, og målinger har vist midlertidigt høretab blandt tilskuerne.

Blandt andet BBC forsøger at sortere lyden fra de sydafrikanske vuvuzelas fra, men det har vist sig at være ualmindeligt svært. Medmindre de snart opdager en mirakel-løsning, er det bedste at forsøge at acceptere lyden som en del af baggrunden. Manglende kontrol over en støjkilde har vist sig at øge irritationen over den, så din bedste mulighed for en fornøjelig kamp er nok at åbne en øl og gøre dit bedste for at nyde atmosfæren.

0 kommentarer
Vis kommentarer