Rygerne smider skodder overalt

De fleste rygere sviner med deres skodder, og mange gør det konsekvent. Hver dag smides der ni millioner skod, som det tager naturen op til fem år at nedbryde

Seks ud af ti rygere smider cigaretskoddet fra sig, når de er færdige med smøgen. Det ses blandt andet på landets togstationer og busstoppesteder.

Ventetid og en smøg hører for mange rygere sammen. Når bussen eller toget pludselig dukker op, er det let at smide cigaretskoddet fra sig. Mere end hver fjerde dagligryger smider altid eller ofte sit skod fra sig, hvor de nu står, viser en undersøgelse fra Hold Danmark Rent.

Mænd er værst
Mændene tegner sig for den værste skodadfærd. Også lavtuddannede fylder godt op i statistikken. Andelen af rygere, som konsekvent smider skod fra sig stiger fra 12 procent blandt dem med mellemlang og lang uddannelse til næsten 28 procent hos mennesker med kort skolegang.

Selv rygerne synes, det står skidt til. Tre ud af fire danskere og dermed også en stor del af rygerne selv mener, at cigaretskod har en negativ påvirkning på et sted. Og mere end hver tredje synes, at problemet er blevet værre.

- Det er måske ikke så overraskende, at problemet med skod udendørs er stort nu, når rygerne ikke må ryge inden for ret mange steder. Vores håb er dog, at de fleste rygere blot skal have et blidt puf for at ændre adfærd, siger Anne Holm Hansen, direktør i Hold Danmark Rent.

Får dårlig samvittighed
Når rygerne får at vide, at det tager naturen op til fem år at nedbryde et cigaretfilter, og at der i Danmark hver dag smides op mod ni millioner skod, får det 60 procent af dem til at overveje at ændre adfærd. Det gælder især kvinderne.

Hold Danmark Rent samarbejder med Dansk Design Center om nye askebægre til busstoppesteder. Desuden deler organisationen små, lugtfri lommeaskebægre ud på årets Roskilde Festival og hos alle landets Spar-købmænd fra uge 25.

0 kommentarer
Vis kommentarer