Eksperternes dom over 10 populære slankekure

Fedmeforsker Arne Astrup og formand for Foreningen af kliniske diætister Ginny Rhodes kårer her de bedste og værste slankekure

Pas på med at hoppe på den første den bedste slankemetode, når du vil smide et par kilo før strandsæsonen. Professor Arne Astrup, leder af Institut for Human Ernæring og formand for Foreningen af kliniske diætister Ginny Rhodes advarer mod mange tvivlsomme kostplaner og slanketips. (Foto: Colourbox)
Pas på med at hoppe på den første den bedste slankemetode, når du vil smide et par kilo før strandsæsonen. Professor Arne Astrup, leder af Institut for Human Ernæring og formand for Foreningen af kliniske diætister Ginny Rhodes advarer mod mange tvivlsomme kostplaner og slanketips. (Foto: Colourbox)

TABERNE:

KERNESUND FAMILIE


En af metoderne til at blive slank og kernesund er ifølge forfattere bag sundheds- og selvhjælpsbogen ’Kernesund familie’ blandt andet helt at droppe nogle fødevarer i din kost. Væk med komælk, gluten, sukker, hvede og så videre. Ind med helseshakes og hørfrøolie. (Foto: Simon Klein Knudsen)

Ginny Rhodes:
- At fjerne basis-fødevaregrupper kan aldrig være en fornuftig måde at ændre kosten på. Der er ingen dokumentation for, at det virker. Det er useriøst og decideret uansvarligt, hvis forældre sætter småbørn på sådan en kost.


Arne Astrup:
- Der er intet belæg for påstanden om, at dét at udelade mælk fra raske menneskers kost giver bedre sundhed eller vægttab. Tværtimod indebærer rådene i bogen en risiko for fejlernæring.

*

LIPO-SLIM

Producenten hævder, at Lipo - Slim giver dig fedtsugning gennem fødderne. Ifølge hjemmesiden slimskin. dk har læger ’fundet ud af, at fodsålerne har en ’åbning’, hvorigennem man kan suge fedt ud af kroppen. Motion og kost er ligegyldig’. Du vil også kunne se ’centimeterne forsvinde fra dine lår, hofter, mave og bagdel’. Du kan tabe 2,5 kilo om ugen, 11 kilo på en måned og hele 44 kilo på fire måneder, loves der. De fedtsugende puder koster 399 kroner, hvis de skal suge dig for seks kilo fedt. 799 kroner, hvis det er mere end 20 kilo. (Foto: slim-skin.dk)

Ginny Rhodes:
- Man kan ikke forvente, at et sådant produkt overhovedet har nogen effekt – hvor er dokumentationen?

Arne Astrup:

- Det er rent fup.

REEBOK EASYTONE

Ifølge producenten hjælper Reebok Easytone dig til at forbrænde op til 28 procent flere kalorier end almindelige sko. 'Samtidig styrker skoene lægge, lår samt baller', lyder det på en dansk hjemmeside, hvor fodtøjet forhandles til 999 kroner. (Foto: maxpuls.dk)

Ginny Rhodes:
- Det kræver vel, at man bevæger sig -mon ikke man kunne gå sig en tur? Det er billigere. Jeg tvivler på, at der er dokumentation for produktet.

Arne Astrup:
- Det har ikke været muligt at finde den videnskabelige dokumentation for postulatet om kalorieforbrændingen. Man skal gå rigtig mange kilometer hver dag, før det løber op i noget. Det er tvivlsomt, at det giver selv et mikroskopisk vægttab over længere tid.

LÆS KONFRONTATIONER MED ALLE TESTENS TABERE HER.

VINDEREN

Nupo

Nupo blev udviklet i 1980’erne på Hvidovre Hospital. Du taber dig, fordi du med kuren indtager færre kalorier, end du forbrænder. 11,2 kilo kan du tabe på otte uger med Nupo. Kuren består blandt andet af drikkepulver med jordbær- eller kakaosmag, pulversuppe med ærtefibre og Nupo-barer med forskellig smag. Nupos målgruppe er svært overvægtige eller fede. Gravide, ammende, børn og unge samt ældre frarådes at følge den. (Foto: Jan Sommer)

Ginny Rhodes:
- Nupo giver et videnskabeligt dokumenteret vægttab.

****

Arne Astrup:
- Igennem shakes og barer får du 600 kcal pr. dag og kan ikke undgå at tabe dig. Nupo sikrer, at du får alle de næringsstoffer, kroppen har brug for, på nær kalorier, som i stedet hentes i fedtvævet. Efter otte uger vil du typisk have tabt ti procent af din startvægt. Mulige bivirkninger er kuldskærhed, dårlig ånde, hårtab og øget risiko for at få en galdesten. Brug kun Nupo til at sætte slankekuren i gang.

****

ATKINS

Atkins-kuren går ud på at spise masser af fedt og protein, men maksimalt 20 gram kulhydrat om dagen. Du må spise kød, fisk og ost, men skal undgå sukker og alkohol. Du må ikke indtage mælk, yoghurt, frugt og frugtjuice, melprodukter, kornprodukter og grøntsager med højt stivelsesindhold. Du kan tabe dig seks til syv kilo på to til tre måneder. (Foto: Colourbox)

Ginny Rhodes:
- Mange mænd finder kuren interessant, da man gerne må spise meget kød. Det er usikkert, hvorvidt kuren er sund mere end nogle måneder på grund af det høje fedtindtag, som ofte består af det usunde mættede fedt. Undersøgelser har vist, at kuren kan give dig dårligere muskelfunktion. Hjertet er også en muskel.

*
Arne Astrup:
- Man mister appetitten, så kuren er nemmere at overholde. Bivirkninger kan være hovedpine, muskelsvækkelse, diaré og koncentrationsbesvær. Man skal undgå kuren, hvis man har en hjerte-kar-sygdom. Ernæringsmæssigt kan jeg ikke anbefale den.

**

ALLI

Slankepillen Alli fra GlaxoSmithKline kan købes i håndkøb på danske apoteker. Pillen kan kombineret med en fedtfattig og kalorielet diæt øge dit vægttab med 50 procent mere end det vægttab, diæten alene ville medføre. (Foto: Colourbox)

Ginny Rhodes:
- Du skal have styr på, hvad du skal spise, for at pillerne virker. Pillerne virker ved at trække noget fedt med ud af din kost, og du skal spise så meget fedt, at pillerne har en effekt. Ellers er det spild af penge. Hvis du ikke overholder Allis kostvejledning, kan du få mavesmerter, maverumlen og slem diarré.

***

Arne Astrup:
- Alli virker ved at hæmme fedtnedbrydelsen i tarmen, og dermed taber man sig ved, at noget af fedtet kommer ud med afføringen. Bivirkningerne knytter sig til, at fedt i afføringen ved legemstemperatur er olie. Det kan give mavekneb, luft i maven, fedtede diareer og olielækage i underbukserne. Bivirkningen aftager og forsvinder måske helt, hvis man undgår at spise for meget fedt i kosten.

****

SPIS MAVEN FLAD

Bogen ’Spis maven flad. Sådan gør du!’ udkom 9. april. Ideen er, at du kan få strammet maven ind på meget kort tid og tabe et kilo om ugen ved hjælp af nogle enkle ændringer i din kost. (Foto: Colourbox)

Blandt andet skal du holde dig til cirka 1300 kalorier om dagen og under 100 gram kulhydrater dagligt ved for eksempel at spise rugbrød i stedet for lyst brød. Du skal lave maveøvelser, stresse ned, få din nattesøvn og kvitte smøgerne.

Ginny Rhodes:
- Jeg har desværre ikke læst bogen.

Arne Astrup:
- En gennemgående god og fornuftig bog.

****

VÆGTKONSULENTERNE

Ligesom Weight Watchers er Vægtkonsulenterne en slankeklub med regelmæssige møder med vejledning, kontrolvejning og snak om erfaringer. Du skal følge kuren nøjagtigt, og al mad skal vejes. Kuren giver et hurtigt og stort vægttab.

Ginny Rhodes:
- Det er o.k. og giver et dokumenteret vægttab -men ikke varigt. Så snart du afbryder kuren, tager du på igen. Det gode er, at du skal gå til kontrol, hvor du bliver vejet og holdt i ørerne. Det er vigtigt med støtte og opbakning, når man skal tabe sig.

**

Arne Astrup:
- En udmærket kur, der dog er præget af en historie med mystiske råd om, at man skal spise lever for ikke at få slapt maveskind, og om at fraråde motion.

***

WEIGHT WATCHERS

Slankeprogrammet fra Weight Watchers omfatter et pointsystem, og du har en kostvejleder og rådgiver tilknyttet. Du bliver en del af en gruppe, og du bliver ofte kontrolvejet. Du må spise alt, men skal holde dig inden for et vist antal point dagligt. Jo federe mad, desto flere point koster det i det samlede regnskab. (Foto: AP)

Ginny Rhodes:
- Kuren kan give gode resultater, hvis du synes om systemet. Jeg kan bedre lide Weight Watchers end Vægtkonsulenterne, fordi man i princippet kan spise, hvad man vil.

***

Arne Astrup:
- Jeg er ikke uvildig, idet jeg er medicinsk rådgiver for Weight Watchers. Grunden til det er, at det er en videnskabeligt dokumenteret behandling af overvægt med hensyn til kost og motion.

****

Har du kæmpet med overvægt, prøvet et hav af slankekure og måske oven i købet gennemgået en fedmeoperation eller forsøgt at blive indstillet til en, så skriv til ehren@eb.dk.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere