Sparepærer afgiver farlig stråling

Ny forskning viser, at sparepærer ikke er ufarlige. Sundhedsekspert i det schweiziske sundhedsministerium anbefaler en afstand på 30 centimeter til pærerne

Ny forskning fra det schweiziske ITIS-institut viser, at de på én gang kontroversielle og populære energisparepærer langtfra er ufarlige. (Foto: Tariq Mikkel Khan)
Ny forskning fra det schweiziske ITIS-institut viser, at de på én gang kontroversielle og populære energisparepærer langtfra er ufarlige. (Foto: Tariq Mikkel Khan)

Ny forskning fra det schweiziske ITIS-institut viser, at de på én gang kontroversielle og populære energisparepærer langtfra er ufarlige, skriver Svenska Dagbladet og Videnskab.dk. LÆS OGSÅ DIN ELSPAREPÆRE ER FARLIG.

De schweiziske forskerne har målt effekten af pærernes elektromagnetiske felt på mennesker. De har fundet ud af, at mennesker ved et niveau, der er 50 gange højere end grænseværdien for pærerne, kan dø af akutte nerve- og muskelskader, der for eksempel kan forårsage hjerteflimmer.

Stråling skadelig for huden
Alle pærerne lå dog under grænseværdien, men jo kortere afstand til pærerne jo højere var eksponeringen. Desuden kan pærernes ultraviolette stråling være skadelig for huden.

Mirjane Moser, sundhedsekspert i det schweiziske sundhedsministerium, mener, at undersøgelsen er vigtig, for selvom der ikke er nogen akut fare for mennesker lige nu, ved man ikke, hvad der kan ske på længere sigt.

Hold dig 30 cm fra pærerne
- Der findes ingen risiko for, at du i dag får nerveimpulser og muskelsammentrækninger, hvis du sidder tæt på en energisparepære. Men vi ved ikke noget om sådanne effekter på sigt. Vi kan ikke garantere, at mennesker ikke bliver syge om 20 år. Grundlaget er alt for usikkert, siger Mirjana Moser.

Hun anbefaler, at man holder en afstand på 30 centimeter til pærerne.

- Hold mindst 30 centimeters afstand til lavenergipærer hvor du opholder dig meget, for eksempel på skrivebordet, for at minimere eksponeringen af ultraviolet stråling, siger Mirjana Moser.

Sådan gør du, hvis elsparepæren går i stykker

Hvis en elsparepære går i stykker, skal du handle hurtigt og prøve at undgå kontakt med den farlige kviksølv. Se mere på Miljøministeriets hjemmeside og følg disse gode råd:

1. Luft ud og luk døre til andre værelser, så dampene ikke spreder sig.

2. Forlad rummet, mens du lufter ud, og hold mennesker og dyr væk fra stedet i mindst 30 minutter.

Sådan gør du rent efter en elsparepære-eksplosion:

1. Brug aldrig støvsuger eller kost. De remedier kan få kviksølvet til at brede sig i rummet. Derudover bliver kost og støvsuger forurenet med kviksølv, som efterfølgende kan spredes til andre rum.

2. Brug tykke gummihandsker. Såkaldte nitrilhandsker er gode til formålet. Ellers kan du bruge plastikposer til at samle glasrester og kviksølv op med. Opvaskehandsker eller handsker af naturgummi/latex er ikke gode nok.

3. Små rester fra pæren kan samles op med mindre stykker stift papir (for eksempel spillekort). Du kan også bruge tape til at fange de stumper, der sætter sig i gulvrevner eller lignende. Tør efter med våd køkkenrulle.

4. Opbevar kviksølv og glasrester samt de rengøringsremedier, som har været i kontakt med den ødelagte pære, i en glasbeholder (for eksempel et syltetøjsglas) med låg.

5. Tæpper eller møbler med kviksølvrester skal så vidt muligt ud af huset til rensning og udluftning. Er det ikke muligt, skal du lufte ekstra godt ud.

6. Når du har gjort rent, bør du lufte ud 20-30 minutter.

7. Læg den lukkede glasbeholder i en plastikpose. Luk den og få den ud af bygningen og aflevér den hurtigst muligt på din lokale genbrugsstation.

8. På genbrugspladsen kan du aflevere affaldet fra elsparepæren i nogle særlige beholdere til bortskaffelse af farligt affald. Smid aldrig affaldet fra elsparepæren i en beholder til almindeligt glasaffald.

9. Når en elsparepære ikke virker længere, skal du altid aflevere den på genbrugspladsen og ikke bare smide den i skraldespanden.

Du kan også orientere dig om elsparepærer på Informationscenter for Miljø & Sundhed.

(Kilde: Miljøstyrelsen)

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere