Mænd bruger for lang tid på lokummet

Især mænd sidder for længe på tønden. Det kan give hæmorider, og overlæge advarer imod at bruge mere end et minut på at forrette sin nødtørft

Især mænd bruger lang tid på toilettet med for eksempel hyggelæsning. Det kan give hæmorider, lyder det fra overlæge. (Foto: Colourbox)
Især mænd bruger lang tid på toilettet med for eksempel hyggelæsning. Det kan give hæmorider, lyder det fra overlæge. (Foto: Colourbox)

Er du en af dem, der læser Ekstra Bladet på toilettet? Hvis du har din ende kær, så bør du nok holde op med at bruge for lang tid med hyggelæsning på potten. Det kan nemlig give dig hæmorider at sidde der for længe, skriver gratisavisen Urban i dag.

Det er især mænd, der bruger tiden på toilettet på blandt andet at læse. Men når du sidder på toilettet strækker endetarmsåbningen sig ud i en belastende position. Det kan skabe blodsamlinger i tarmen, som kan udvikle sig til smertende gevækster.

Maks et minut på tønden
- Et korrekt toiletbesøg skal maksimalt tage mellem 30 og 60 sekunder. Men særligt mænd bruger ofte ti minutter derude, fordi de udnytter toilettet som et personligt helle - et frirum fra hverdagens travlhed. Og jeg forstår det godt, for efter overstået afføring stimuleres lykkecentrene i hjernen. Derfor bliver toilettets sæde et behageligt sted at opholde sig, siger overlæge og ekspert i mave- og tarmlidelser fra Helsingør Hospital Dennis Raahave til gratisavisen.

Han tilføjer, at en anden grund til, at vi bruger lang tid på toilettet er, at vi er dårlige til at få toiletbesøgene overstået i løbet af dagen. Derimod er der mange mennesker, der holder sig og venter til de kommer hjem med at forrette deres nødtørft.

Hold dig ikke
- Det er en utrolig uheldig vane at holde afføringen tilbage med vilje. Så vænner vi systemet til, at toiletbesøg ikke bare skal overstås, men gerne må trække ud. Pludselig kommer afføringen ikke længere glidende let og naturligt, og vi må bruge minutter på at presse den ud, siger Dennis Raahave.

Han tilføjer, at det giver endnu en grund til at bruge toiletbesøget på hyggelæsning, for noget skal man tage sig til.

Den amerikanske medicinprofessor og hæmoridespecialist David Gutman foreslår de hyggelystne toiletbrugere at overstå afføringen og hvad der dertil hører, og så kan man slå brættet ned og læse sin bog bagefter.

Læser du også på toilettet? Skriv neden for i kommentarfeltet.

0 kommentarer
Vis kommentarer