Brystkræft farligst for unge kvinder

Hver fjerde patient under 35 år dør af sygdommen

Brystkræft er farligst for unge kvinder. (Modelfoto: Andreas Szlavik)
Brystkræft er farligst for unge kvinder. (Modelfoto: Andreas Szlavik)

Kvinder under 35 år, der får brystkræft, rammes langt hårdere end kvinder over 35 år. Det viser en ny svensk undersøgelse ifølge unt.se

Selv om denne type kræft er sjælden blandt kvinder under 35 år, er dødeligheden mærkbart højere end blandt de ældre kvinder.

4000 danske kvinder får kræft hvert år
- Vores resultater tyder på, at ungre kvinder med brystkræft bør få en skrappere behandling end sædvanligvis, også selv om de kun har små svulster, siger en af forskerne bag undersøgelsen, Hanna Fredholm.

Brystkræft er den hyppigste kræftform blandt danske kvinder. Ifølge kræftens bekæmpelse får 4000 kvinder hvert år konstateret brystkræft. Det svarer til en ud af ni danske kvinder.

22.000 sager undersøgt
Forskerne fra Karolinske Instituttet og Uppsala universitetet har undersøgt 22 000 sager om svenske kvinner som fikk diagnosen brystkreft i perioden 1992-2005.

471 kvinder - omkring to procent - var yngre end 35 år, da de fik konstateret brystkræft. Omkring en ud af fire kvinder i denne aldersgruppe døde af sygdommen.

Blandt de ældre kvinder var dødeligheden en ud af seks

Brystkræften opdages senere
- Risikoen for at en kvinde får brystkræft allerede i 20- og 30-årisalderen er lille i sammenligning med de andre aldersgruppe. Men dem som alligevel bliver syge i så ung en alder har altså en dårligere prognise, forklarer Fredholm til unt.se.

Hun tror, at den forhøjede risiko hos de unge kvinder kan skyldes, at brystkræften gerne opdages senere.

- De færreste unge kvinder tænker på, at de kan få kræft. Men præcis hvad, der gør, at de yngre rammes så hårdt, ved vi ikke.

Selv når kræften blev opdaget i et tidligt stadie, havde de unge patienter en højere dødelighed end blandt midaldrende og ældre kvinder.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere