Få grøn begravelse

Klimavenligt testamente: Hvis du dør under klimakonferencen, kan du få begravet dine jordiske rester på en måde, som skader miljøet mindst muligt

Planlæg en miljøvenlig begravelse, hvis du pludselig skulle dø under klimatopmødet i næste uge. (Foto: Colourbox)
Planlæg en miljøvenlig begravelse, hvis du pludselig skulle dø under klimatopmødet i næste uge. (Foto: Colourbox)

Skulle du gå hen at stille de økologiske træsko midt under klimatopmødet i næste uge, kan du allerede nu planlægge en begravelse efter klimavenlige forskrifter.

Den klimavenlige begravelse går ud på, at din krop bliver frosset ned ved hjælp af flydende nitrogen. Kroppen bliver i denne tilstand skrøbelig og kan ved hjælp af vibrationer omdannes til støv. Støvet tørres og renses for metaller fra for eksempel tandplomber.

Formulder på et år
Til sidst bliver den døde krop begravet i jorden på en halv meters dybde i en biologisk nedbrydelig beholder. Det får afdødes jordiske rester til at formulde inden for et år, og det er ifølge den svenske biolog Susanne Wiig-Mäsak en langt mindre miljøbelastende måde at komme herfra på end både kremation og traditionel begravelse.

Det er kunstnergruppen Superflex, der i samarbejde med Susanne Wiig-Mäsak står bag den nye begravelsesmetode ved navn Promession.

- Prisen for en traditionel kremering i Sverige ligger på omkring 150 euro (1125 kroner), en traditionel kremering, hvor man delvist forhindrer CO2-udslip koster omkring 320 euro (2400 kroner) og en klimavenlig Promession-begravelse koster cirka 290 euro (2175 kroner), fortæller Susanne Wiig-Mäsak til ekstrabladet.dk.

Hun tilføjer, at selve begravelsesceremonien i den afdødes hjemland, selvfølgelig også koster noget, og den samlede begravelsespris vil være forskellig fra sted til sted.

Juridisk bindende kontrakt
Det er det sociale eksperiment og den utraditionelle kunstfestival ' NEW LIFE COPENHAGEN', som under klimatopmødet giver mere end 3.000 klimagæster gratis tag over hovedet, der tilbyder aktivisterne at indgå en juridisk bindende aftale om en klimavenlig begravelse. Hvis du har underskrevet kontrakten og dør under den 15. Klimakonference under FN's Klimakonvention i Bella Centret i København fra 7. til 15. er du herefter forpligtet til at få en Promession-begravelse.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere