Kål og fuldkorn beskytter mod kræft

Fiberrige fødevarer ser ud til at have stor effekt i forhold til at forebygge tarmkræft hos kvinder - men ikke hos mænd

Kål nedbrydes til et stof, som beskytter kvinder imod tyktarmskræft. (Foto: Colourbox)
Kål nedbrydes til et stof, som beskytter kvinder imod tyktarmskræft. (Foto: Colourbox)

Grove sager som fuldkorn og kål beskytter sandsynligvis mod tyktarmskræft, der er en af de mest udbredte kræftformer. Det viser en undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse, som også fremhæver nødder, bladgrøntsager, frø og andre fiberrige fødevarer.

De nedbrydes alle til blandt andet stoffet enterolacton i tyktarmen. Undersøgelsen viser, at kvinder med høje koncentrationer af stoffet i blodet har godt 40 procent mindre risiko for at få tyktarmskræft.

Ingen effekt på mænd
Enterolacton er et planteøstrogen, som dannes i tarmen, når bakterier nedbryder fødevarer fra planteriget. Det er i forvejen kendt, at enterolacton beskytter mod brystkræft.

- For hver fordobling af koncentrationen af enterolacton faldt kvindernes risiko for at få tyktarmskræft med 24 procent og med 42 procent, hvis de ikke har fået antibiotika for det seneste år, siger Nina Føns Johnsen til cancer.dk. Som forsker i Kræftens Bekæmpelse har hun netop forsvaret en ph.d. afhandling om emnet.

Undersøgelsen viser ingen effekt af høje koncentrationer af enterolacton i blodet hos mænd. Det kan skyldes forstoppelse, da kvinder bruger afføringsmidler i stor stil og mænd stort set aldrig.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere