Sådan kan det gå galt med vaccinen

Der er mange led i produktionen af en vaccine og endnu flere ting, der kan gå galt

Efter seks canadiere har oplevet alvorlige bivirkninger ved influenzavaccine, er den trukket tilbage i Canada. Men ikke i Danmark. (Modelfoto)
Efter seks canadiere har oplevet alvorlige bivirkninger ved influenzavaccine, er den trukket tilbage i Canada. Men ikke i Danmark. (Modelfoto)

Nu er medicinalproducent, GlaxoSmithKlein, i samarbejde med de canadiske myndigheder i gang med at undersøge, hvad der eventuelt er gået galt i produktionen af den mængde influenza A-vaccine, som seks canadiere har oplevet alvorlige bivirkninger ved.
- Vi går tilbage i produktionsforløbet og undersøger, om der er sket fejl eller om det er tilfældigt, at nogle mennesker har fået allergiske reaktioner af vaccinen, siger medicinsk direktør i GlaxoSmithKlein, Ebbe Englev, til ekstrabladet.dk.

Megen kontrol med vaccine
Der er uhyre megen kontrol, når det handler om udvikling af medicin og vacciner. Der er løbende kvalitetstjek i alle led af produktionen af en vaccine, og i en portion af 170.000 doser Pandemrix, som er navnet på H1N1-vaccinen, bliver der foretaget mange stikprøver. Også af de færdige ampuller.

For at give en meget enkel forklaring på, hvad der kan gå galt undervejs i produktionen af vaccine, kan vi sammenligne med produktion af øl.

Lidt a la ølproduktion
To øltanke på bryggeriet bør indeholde de samme ingredienser, men der vil være minimale forskelle i tankene. For eksempel kan det ske, når tankene bliver renset, at der sidder en lillebitte rest tilbage, som kan gøre, at to ølflaskers indhold ikke er fuldstændig identisk. Og selvom man følger en bestemt opskrift, er der nærmest umuligt hver gang at ramme præcis samme mængde af ingredienser.

Det overført på vaccineproduktion betyder altså, at det kan være mikroskopiske forskelle fra en vaccineportion til en anden, der gør, at nogle mennesker vil reagere dårligt på vaccinen.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere