Dårligst luft i danske skoler

Svenske og norske skoler har langt bedre indeklima end de danske. Der er også mere skimmelsvamp i de danske klasselokaler

Ny undersøgelse viser, at danske skoleelever er udsat for det dårligste indeklima sammenlignet med deres nordiske skolekammerater. (Foto: Colourbox)
Ny undersøgelse viser, at danske skoleelever er udsat for det dårligste indeklima sammenlignet med deres nordiske skolekammerater. (Foto: Colourbox)

Indeklimaet i de danske skoler er det dårligste i Norden.

Det viser de samlede resultater fra det såkaldte Masseeksperimentet, hvor danske, svenske og norske skoleelever har målt indeluften i deres klasseværelser.

I de danske skoler oversteg CO2-indholdet det acceptable niveau i 54 procent af klasseværelserne, mens det kun er tilfældet i 21 procent af skolerne i Norge og 19 procent i Sverige.

Kan løses billigt
Hos brancheorganisationen Dansk Ventilation mener direktør Christen Galsgaard, at skolernes indeklimaproblemer kan løses økonomisk overkommeligt ved energirenovering, hvor der bliver lavet aktiv ventilation med luftrensning, temperatur- og fugtstyring og varmegenindvinding. Den løsning har man nemlig brugt i Sverige og Norge, siger han.
- De kender slet ikke de indeklimaproblemer, vi døjer med herhjemme, og det er fordi, der er installeret aktive ventilationsanlæg i langt de fleste skoler, siger Christen Galsgaard i en pressemeddelelse.

Energirenoveringer i gang
Han henviser samtidig til de kommuner, der har sat energirenoveringer af skolerne i gang. Her er det meningen, at besparelserne på energiregningen betaler for udgifterne til renovering.
- Hvis man ude i kommunerne angriber indeklimaproblemerne i sammenhæng med energiforbruget til opvarmning, får man et ganske fornuftigt regnestykke ud af det, fordi energirenovering af bygningerne inklusive aktiv ventilation med varmegenvinding betaler sig selv hjem over en forholdsvis kort årrække, siger han.

Skimmepsvamp
Eleverne i de norske skoler og danske skoler undersøgte også forekomsten af skimmelsvampesporer i deres klasselokaler. Også her sakker Danmark langt agterud, idet der er helt op til mellem tre og fire gange så mange svampesporer i de danske klasser som i de norske.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere