Influenza A har ikke ramt toppen

H1N1 vil fortsætte med at lægge danskerne ned på stribe. Flere vil dø, men du behøver ikke at gå i panik, hvis du ikke er i risikogruppen

Rigtig mange danskere kan gå julemåneden i møde smittet med influenza A, for antallet af syge har ikke nået toppen.

Ifølge Statens Seruminstitut er mellem 500000 og 100000 syge af epidemien.

Men danskerne vil fortsat blive ramt af H1N1, og først om nogle uger, vurderer Sundhedsstyrelsen, at vi vil opleve en nedgang i antallet af syge.

Måske før jul
- Vi er stadig på vej mod toppen af sygdomskurven. Erfaringsmæssigt og historisk følger vi kurven i forhold til andre lande, og den viser, at der fortsat vil komme flere tilfælde af virussen, siger Else Schmidt, centerchef i Sundhedsstyrelsen, til ekstrabladet.dk.

- Om en uge eller to vil den langsomt begynde at flade ud henimod julen, men vi kan selvfølgelig håbe, at det går hurtigere, fortsætter hun.

Else Schmidt kan heller ikke udelukke, at virussen igen vil blomstre op i januar måned.

Panik dårlig idé
Hvis du i al almindelighed er sund og rask, behøver du dog ikke at frygte for dit liv, uanset om du har tilranet dig den ubehagelige influenza eller du har været heldig at gå fri.

De tre danskere, der er døde af H1N1, har været ramt af kronisk sygdom og har altså haft forhøjet risiko ved at blive ramt af influenzaen.

Døde kronisk syge
Den 60-årige mand, der døde den 18. november på Hvidovre Hospital var ramt af svær, kronisk sygdom, og også manden i 30'erne, der døde den 12. november i sit hjem, havde kronisk sygdom. Han blev vaccineret, da han var blevet smittet med H1N1. Derudover mener man, at den midaldrende lastbilchauffør, der i september døde i Norge af lungebetændelse forårsaget af influenza A, også led af kronisk sygdom.

- Det er en virus med forholdsvis lav dødelighed, siger Else Schmidt.

- Det er også derfor, at vi har anbefalet vaccinen til folk i risikogruppen, og tilføjer, at alle bør følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger om god hygiejne.

Tallet ændrer sig hele tiden, men her kan du se, hvor mange der er indlagt rundt omkring i landet lige nu:

Region Nordjylland:

Mindre end ti indlagte (både børn og voksne).

Region Midtjylland:

Otte voksne indlagt.

Under fire børn indlagt.

Overlæge på Skejby Sygehus, Lars Østergaard, vurderer, at der er en stigende tendens i antallet af indlæggelser på Skejby Sygehus, som samler de influenza A-ramte i Region Midtjylland.

- Vi har fået seks ind i løbet af formiddagen, og det er da en del, siger Lars Østergaard.

Region Syddanmark:

Omkring ti indlagt (både børn og voksne)

Region Sjælland:

Ingen indlagte

Region Hovedstaden:

Seks (både børn og voksne).

Ifølge pressemedarbejder hos Region Hovedstaden er tallet foreløbig nedadgående.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere