Gravide misinformeres om stamceller

Firmaet Stemcare vildleder deres kunder i forhold til, hvad børns stamceller kan bruges til at helbrede. Det mener Forbrugerstyrelsen og flere forskere

Op imod 5000 danske familier har valgt at betale over 23.000 kroner for at få deres barns navlestreng frosset ned hos Danmarks eneste stamcellefirma, Stemcare. Købet er gjort i håb om, at den kan bruges, hvis deres barn bliver alvorligt sygt.

Men en række stamcelleforskere og Forbrugerrådet kritiserer nu firmaet skarpt for at love langt mere, end det kan holde. Det skriver Politiken lørdag.

- Firmaet puster til gravides usikkerhed og uvidenhed om stamceller. At investere i det her produkt svarer til at købe en byggegrund på Mars. Det kan give pote på et tidspunkt, men det er meget langt ude, siger Ebbe Dickmeiss, chef for stamcellesektionen i Rigshospitalets blodbank, til avisen.

F.eks. skriver firmaet på sin hjemmeside: "Eksempelvis kræft i blodet (leukæmi) og sygdomme i immunsystemet, ligesom arvelige blodsygdomme (...) behandles med navlestrengsstamceller".

Men Stemcare nedfryser barnets egne stamceller til barnets eget brug - og i de nævnte behandlinger er det afgørende, at patienten får andres raske stamceller og ikke sine egne syge stamceller, siger eksperterne i Rigshospitalets blodbank.

Den reelle værdi i at fryse barnets egne stamceller ned til eget brug er minimal, siger Sundhedsstyrelsen og tre stamcelleforskere, Politiken har talt med.

Stemcares direktør, Lisbeth Juhl Christensen, afviser, at Stemcare vildleder deres kunder.

- Som vi skriver flere steder i vores informationsmateriale, anvendes autologe stamceller (fra patienten selv) ikke til leukæmi og arvelige sygdomme. For alle andre af de sygdomme, vi nævner, foretrækkes anvendelse af egne stamceller, siger Stemcare-direktøren til avisen.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere