Smitter blyanten virkelig?

Der er ingen grund til at være bange for, at blyanten i stemmeboksen giver dig influenza

Lad være med at være bekymret for smittefaren i stemmeboksen. (Foto: Colourbox)
Lad være med at være bekymret for smittefaren i stemmeboksen. (Foto: Colourbox)

Frygt ikke blyanten ved morgendagens kommunalvalg. Sådan lyder rådet fra Sundhedsstyrelsens Else Schmidt i hvert fald, efter at frygten for influenza A er gået i valgstederne.

Men der er ikke den store grund til at frygte at blive smittet med influenza A, fordi du vover dig ned til stemmestedet for at bruge din demokratiske ret.
- Der er selvfølgelig en teoretisk risiko, men hvis man ikke ligefrem står og sutter på blyanten inde i stemmeboksen, så sker der nok ikke noget, siger Else Schmidt, centerchef i Sundhedsstyrelsen.

Sut ikke på blyanten
- Der er da en risiko, hvis en, der er ramt af influenza, hoster på blyanten, lige før du skal ind at bruge den, men jeg synes ikke, der er nogen grund til, at man undlader at gå ned at stemme, fordi man er bange for at blive smittet, fortsætter hun og tilføjer, at man formentlig ikke har lyst til at gå ned at stemme, hvis man ligger derhjemme med influenza.

I en række kommuner tager man ellers frygten for influenza A så alvorligt, at man direkte opfordrer til, at vælgerne husker at vaske hænder før og efter, at de sætter deres kryds.
- Man er selvfølgelig på den sikre side, hvis man vasker hænder, når man har sat sit kryds, lyder det fra Else Schmidt.
- Men det handler jo om almindelig, god hygiejne, som vi i det hele taget bør have, uanset om der er influenza-epidemi eller ej, og hvis man er et sted, hvor der er mange mennesker, ligesom når man står i supermarkedet, så er der selvfølgelig en større smittefare.

Slik er afskaffet
Og i en række kommuner har man også afskaffet en stor del af den hygge, der normalt omgiver et valg. Slik og bolsjer, som vælgerne tidligere har kunnet nyde, mens de ventede på at stemme, er afskaffet. Blandt andet i Guldborgsund Kommune:
- Vi har aflyst valgbolsjerne helt i år af hensyn til faren for influenza A og andre sygdomme. Sådan en skål kan være lidt af en bakteriebombe, især hvis der er mange mennesker, som har haft fingrene nede i skålen. Derfor har vi droppet det, forklarer kommunikationschef i kommunen, Gudrun Pedersen, til folketidende.dk .

Det gælder også Allerød Kommune, hvor man er gået så langt, at man har skiftet slikskåle ud med desinficerende håndgel, og valgblyanterne oven i købet bliver løbende renset, skriver Allerød Lokalavis .

I Varde tager man Sundhedsstyrelsens råd så alvorligt, at man hænger deres plakater op på valgstederne, og styrelsen har også tilbudt kommunen desinficerende sprit.

Nogle kommuner har valgt at opfordre vælgerne til at medbringe egen blyant, når krydset skal sættes.

Men den går ikke i Kolding. Kommunaldirektør, Ingemann Olsen, har nærlæst valgloven, og er nået frem til, at vælgerne skal bruge den blyant, der hænger i stemmeboksen. Ellers er stemmesedlen ugyldig, fortæller DR Trekanten til dk-nyt.dk .0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere