Forsøgte panodilselvmord flere gange

17-årige Petra har prøvet at begå selvmord med svage smertestillende piller mere end en gang. Ny kampagne mod teenagepigers farlige leg med piller

Paracetamol, som de fleste hovedpinepiller indeholder, kan gøre store skader på organerne, hvis pillerne bliver taget i en overdosis. (Foto: Colourbox)
Paracetamol, som de fleste hovedpinepiller indeholder, kan gøre store skader på organerne, hvis pillerne bliver taget i en overdosis. (Foto: Colourbox)

'Mor, det er sket igen.'

'Hvad har du gjort?', spørger moren.

'Jeg har taget en masse piller'.

'Vi ringer 112 med det samme'.

Sådan udspillede et af de mest alvorlige øjeblikke i kun 17-årige Petras liv sig. Hendes mor kom hjem og fandt datteren, der havde fyldt sig med svage smertestillende piller for at gøre en ende på sit liv. Heldigvis valgte Petra at fortælle moren, hvad hun havde gjort, for ellers er det ikke sikkert, at hun havde kunnet fortælle sin historie i dag.

Spiste en pose piller
Hun havde tænkt på at tage pillerne i nogle dage, før hun gjorde det.

- Jeg vidste, at det jeg havde taget kunne slå ihjel. Jeg kendte mængden, fortæller Petra om den handling, som kunne have taget hendes liv.

Hun tog pillerne, mens hun var alene hjemme. Da de var slugt, lagde hun sig under dynen med nogle af hendes vigtige ejendele. Nogle smykker i hånden og et billede under hovedpuden.

Satte ur på mobilen
Hun satte uret på sin mobiltelefon til at vække hende to timer efter.

- Hvis jeg vågnede, så var der ikke sket noget, og hvis jeg ikke gjorde, så var det slut, fortæller Petra.

Hun vågnede igen to timer efter og havde ikke ondt eller var svimmel. Først da hun havde sovet et par timer om aftenen begyndte hun at kunne mærke pillerne.

Smertehelvede
På hospitalet blev Petra behandlet for sin overdosis af svage smertestillende piller.

- Det var, som om jeg lå på et operationsbord, og min mave var sprættet op, og lægerne stod og rokerede rundt med mine indvolde, lunger og ribben. Det var bare så klamt. Lægerne sagde, at det var det mest smertefulde, du kan gøre ved dig selv. Du ved ikke, hvad der sker med din lever, fortsætter Petra.

Da modgiften løb igennem Petras teenagekrop var det ligesom at få en spændetrøje om brystet lavet af jern. Hun kunne ikke trække vejret, hjertet hamrede og hun råbte og vred sig af smerte.

- Den gule væske, der løb ind i blodårerne lagde en vest af jern, der strammede henover brystet, forklarer Petra, mens hun kradser sig på brystkassen for at vise, hvordan hun prøvede at få smertevesten af.

Det rykkede i leveren, og hendes lunger var som sten.

Skuffet over at leve
Selvom Petra lige havde overlevet et alvorligt selvmordforsøg, var hun ikke lettet over at blive reddet i sidste øjeblik.

De mennesker, Petra gerne ville forskrække, reagerede nemlig ikke på hendes gentagne selvmordforsøg på den måde, hun ønskede.

- Det var det sidste skridt. Men det var mest et råb om hjælp, fortæller Petra.

Spyt nu ud
Petras råd til andre, der går og overvejer at tage en overdosis hovedpinepiller, er, at de skal råbe om hjælp lige med det samme – til en søster, moster, bedsteforælder eller andre.

- Jeg har været rigtig langt ude, men jeg er til gengæld rigtig stærk nu. Der er ikke noget federe end at komme ud på den anden side og sige: jeg klarede det fandeme.

Petra har det godt i dag. Hun står frem med sin historie i Lægemiddelstyrelsens nye kampagne: spytud.nu, som lanceres i dag.

Kampagnen sætter med en række små film fokus på de alvorlige konsekvenser, som overdreven brug af svage smertestillende piller kan have for teenagepiger. Blandt andet handler en film om, hvordan paracetamol-forgiftede bliver behandlet på hospitalet.

Se Petra fortælle sin historie på kampagnens hjemmeside.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere