Resistens fordoblet på et år

Trods advarsel fra Statens Serum Institut bruger sygehuse og læger har så meget antibiotika, at bakterierne er blevet modstandsdygtige

Bakterier, der er immune overfor antibiotika, er en farlig og dyr udvikling. (Foto: Colourbox)
Bakterier, der er immune overfor antibiotika, er en farlig og dyr udvikling. (Foto: Colourbox)

Farlige bakterier, der ikke kan slås ihjel med de sædvanlige lægemidler, breder sig på danske sygehuse. Det viser en ny opgørelse fra Statens Serum Institut, der overvåger udbredelsen af de resistente bakterier.

Ifølge opgørelsen er det nu op mod 10 procent af patienterne med visse former for lungebetændelse og blodforgiftning, der ikke kan helbredes med almindeligt antibiotika. Det er mere end en fordobling på bare et år.

Nyt med resistensproblemer i Danmark
I stedet bliver lægerne nødt til at bruge medicin, der er langt dyrere og med mere alvorlige bivirkninger. Overlæge Niels Frimodt-Møller fra Statens Serum Institut er bekymret.

- Det har været sådan, at vi i Danmark ikke brugte meget antibiotika og ikke havde problemer med resistens. Det har vi fået. For nogle typer af bakterier nærmer vi os nu det niveau, som de har i Sydeuropa. Der er samtidig tale om bakterier, der kan smitte andre bakterier med resistensen, så vi til sidst har få muligheder for at behandle en række sygdomme, siger han til metroXpress.

Tavs Sundhedsstyrelse
Seruminstituttet har flere gange opfordret sygehusene til at holde igen med antibiotika, netop for at undgå problemer med resistens. Imidlertid stiger forbruget af en række midler stadig.

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra Sundhedsstyrelsen, der skal sætte ind, hvis sygehusene skal ændre praksis.

Fakta om resistens

Antibiotika som penicillin kan bruges til at slå bakterier ihjel. Men hvis man bruger meget af det, kan bakterierne efterhånden udvikle sig, så lægemidlet ikke længere bider på dem.

De er blevet modstandsdygtige, resistente, over for antibiotika. Bliver man ramt af en resistent bakterie, har lægerne dårligere mulighed for at behandle sygdommen. Det kan være livsfarligt.

Der har været flere udbrud af resistente bakterier på danske sygehuse. Det kan tvinge dem til at isolere et stort antal patienter. Samtidig må operationer aflyses på grund af smittefaren.

Kilde: Statens Serum Institut

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere