C-vitaminer stopper ikke forkølelse

Drop appelsiner og C-vitaminpiller, hvis du prøver at sno dig udenom en forkølelse. Det hjælper stort set ikke en pind

Appelsiner er helt sikkert sunde. Og nu er det også helt sikkert, at de ikke gør den store forskel, når det kommer til forkølelse. (Foto: Colourbox)
Appelsiner er helt sikkert sunde. Og nu er det også helt sikkert, at de ikke gør den store forskel, når det kommer til forkølelse. (Foto: Colourbox)

I denne mørke og snotbefængte tid skorter det ikke på gode råd mod forkølelse. Et af de klassiske råd er, at masser af C-vitamin kan forhindre det meste snue. Men den påstand bliver nu skudt ned, skriver norske VG.

Det er i Tyskland på instituttet for kvalitet og effektivitet indenfor sygdomsforbyggelse, IQWIG, den nye forskning stammer fra. Instituttet har i samarbejde med Cochrane Collaboration i Storbritannien givet mere end 11.000 forsøgspersoner C-vitamin.

Under en dags forskel
Personerne skulle teste to ting: En gruppe spiste C-vitamin straks en forkølelse var under opsejling, og en anden spiste C-vitamin for at forebygge en forkølelse. Til hver af de to forsøg, fik en kontrolgruppe placebo.

I den gruppe, hvor C-vitamin blev indtaget efter de første tegn på en forkølelse, blev personerne hverken mere eller mindre syge, end dem, der fik placebo.

Dem, der spiste C-vitamin inden de blev forkølet, kunne på årsbasis reducere sygdomsforløbet med mindre en end dag.

For meget kan give diarre
Det tyske institut advarer derfor folk mod at fylde sig alt for meget med C-vitamini, og minder om at den anbefalede dosis per dag kun er på 0,1 gram.

For meget C-vitamin kan ligefrem forårsage diarre. Specielt blandt børn og ældre, advarer de tyske forskere.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere