Transplanterede i stor fare for hudkræft

Organtransplanterede mennesker har meget stor risiko for at få hudkræft og ofte i en aggressiv form. Men mange bliver aldrig informeret om faren

Overdreven solbadning øger risikoen for hudkræft. Organtransplantation er en yderligere faktor. (Foto: Colourbox)
Overdreven solbadning øger risikoen for hudkræft. Organtransplantation er en yderligere faktor. (Foto: Colourbox)

Hudkræft rammer op mod 40 procent af alle patienter, som bliver organtransplanterede. Alligevel bliver mange af dem aldrig informeret om sygdommen.

Der lever cirka 2.000 organtransplanterede mennesker i Danmark. Hvert år får yderligere 250 patienter et nyt organ. Omkring 40 procent af dem vil ifølge udenlandske undersøgelser udvikle hudkræft i løbet af 20 år. Det ved mange af dem bare ikke, skriver Kræftens Bekæmpelses nyhedsbrev med afsæt i Ugeskrift for Læger.

Oplyser ikke om risiko
Læger fra Roskilde Sygehus har i en undersøgelse konstateret, at kun 53 procent af en gruppe patienter, der har fået ny nyre, er informeret om øget kræftrisiko. Trods opfølgende besøg hos den ansvarlige læge har kun et mindretal fået undersøgt deres hud.

Kræftens Bekæmpelse efterlyser en grundig opfølgningsplan til patienterne, som både omfatter information og kliniske retningslinjer for undersøgelser.

Skyldes behandling
Hudkræft hos organtransplanterede er ofte mere aggressiv og med større risiko for spredning til lymfeknuderne end hos resten af befolkningen.

Samtidig opstår hudkræft typisk 20-30 år tidligere hos organtransplanterede. Det skyldes den behandling, som organtransplanterede får for ikke at afstøde det nye organ. Den immunhæmmende medicin hæmmer udbedringen af de hudskader, som blandt andet opstår på grund af UV-stråling fra solen. Derfor er solbeskyttelse ekstra vigtig for organtransplanterede.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere