Varme huer hjælper ikke på ørerne

Mange forældre tror, at mælkefri kost, varme huer eller vat i ørerne hjælper mod mellemørebetændelse. Men det passer bare ikke

Hue eller ej - der er værre fjender for børnenes ører end vinterkulden. Blandt andet kan cigaretrøg og legetøj med bakterier give mellemørebetændelse. (Foto: Colourbox)
Hue eller ej - der er værre fjender for børnenes ører end vinterkulden. Blandt andet kan cigaretrøg og legetøj med bakterier give mellemørebetændelse. (Foto: Colourbox)

Søvnløse nætter, grædende børn og øregange, der flyder over af betændelse. De fleste mødre og fædre kender situationen, for mellemørebetændelse er den mest almindelige småbørnssygdom. 70% af alle danske børn har haft det mindst én gang, og mange får det igen og igen.

Alligevel aner mange forældre ikke, hvad de skal gøre ved de betændte og væskefyldte små ører.

- Jeg møder myter om mellemørebetændelse hver eneste dag i min praksis. Forældrene hører alle mulige råd fra mange sider, og jeg råder dem til at følge deres sunde fornuft og finde deres egen vej i mytejunglen, siger ørelæge Torben Lildholdt til Urban.

Lildholdt har speciallægepraksis i Horsens og har behandlet tusindvis af børn.

Legetøj og rygning er ørets fjender
Mere end syv ud af ti forældre med ørebørn tror, at de skal pakke deres barn ind i huer og tørklæder for at undgå mellemørebetændelse, viser en repræsentativ undersøgelse foretaget af Webpol, skriver Urban.

Og kun cirka halvdelen af forældrene ved, at tobaksrøg, beskidte hænder og bakteriefyldt legetøj er nogle af ørets største fjender.

- Den værste myte er den om mælkefri kost, der absolut ingen beviser er for. Til gengæld kurerer mellemørebetændelse som regel sig selv spontant, og så giver forældrene æren for helbredelsen til akupunktur, varme huer, mælkefri kost eller noget andet tilfældigt, siger lægen.

Tag huen af indenfor
Han forstår godt forældrene, for et grædende og ulykkeligt barn kan være svært at bære.

- Men jeg opfordrer altid til, at man ikke gør raske børn syge. Hvis lille Peter skal gå med hue indendørs, fordi mor er bange for, at han får ondt i ørene, er han jo pludselig et sygt barn uden grund, siger han.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere