Børn i tusindvis på venteliste til hjælp

3000 børn, der mistænkes for at have spiseforstyrrelser, ADHD eller andre psykiske problemer, står for længe på venteliste

Ventetiden på den rette behandling kan være opslidende for både barn og resten af familien. (Foto: Colourbox)
Ventetiden på den rette behandling kan være opslidende for både barn og resten af familien. (Foto: Colourbox)

Børn med tegn på psykiske problemer skal undersøges hurtigt, for de får det dårligere i ventetiden. Sådan har det i årevis lydt fra såvel politikere som eksperter og foreninger.

Alligevel står tusindvis af børn på venteliste til at blive undersøgt af en psykiater. Knap 3.000 børn venter, og det har godt 1.100 af dem gjort i længere end to måneder, uden at lægerne har haft tid til at tale med dem og finde ud af, om de har brug for at blive behandlet. Det skriver Politiken tirsdag.

Stigende tilstrømning
- Situationen er alarmerende. Der er eksempler på børn, der venter et halvt år. Det er meget belastende for barnet og familien. Men vi bliver simpelthen overhalet af den stigende tilstrømning af børn, der skal undersøges, siger Bent Hansen (S), formand for Danske Regioner, til Politiken.

Et voldsomt stigende antal børn bliver henvist til psykiatrien. Sidste år undersøgte specialister 15.000 børn for psykiatriske lidelser samt udviklings- og opmærksomhedsforstyrrelser som ADHD.

25 procents stigning på et år
Men tallet for 2009 lander på omkring 19.000, viser Danske Regioners nye tal og prognoser, skriver Politiken. Stigningen er dermed på 25 procent på bare et år. Hver dag bliver 50 børn nu henvist til psykiatrisk undersøgelse.

I foreningen Pårørende til Spiseforstyrrede kender man alt til de lange ventelister, siger næstformand Dorthe Nielsen:

- Langt de fleste venter mere end to måneder på at komme til undersøgelse og behandling. I mellemtiden forværres deres tilstand. Børnene trækker sig fra sociale sammenhænge, fordi de ikke kan holde sig selv ud. De magter ikke at gå i skole, så deres forældre er nødt til at sygemelde sig fra arbejdet for at passe dem, siger hun til Politiken.

Fakta om spiseforstyrrelser

Det er muligt at gennemskue en person på vej til at udvikle en spiseforstyrrelse, her er nogle af de mest almindelige tegn.

Når et menneske begynder at undgå spisesituationerne eller ønsker at spise alene

Når personen bliver ekstremt optaget af mad.

Hvis personen opfatter sig selv som grim (ikke pæn nok) og fed, på trods af normal vægt eller undervægt.

Når personen begynder at dyrke sport i et voldsomt omfang, og uden at det er forbundet med lyst.

Når personen ikke trives i de sociale sammenhænge.

Når personen har et meget ringe selvværd.

Når personen har svært ved at samle sig om en opgave eller en aktivitet..

Når personen f.eks. har svært ved at blive i en situation i længere tid ad gangen.

Blandt de mange fysiske tegn på, at et menneske er ved at udvikle en spiseforstyrrelse, er forstoppelse, mavepine, hovedpine og svimmelhed.

(Kilde: Landsforeningen Mod Spiseforstyrrelser)

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere