Bilos skader fostre

Ny dansk undersøgelse retter endnu en advarende pegefinger mod gravide kvinder. De skal holde sig væk fra bilos for at undgå at skade fostret

Hvis du er gravid, skal du sørge for ikke at være for tæt på bilos for ofte
Hvis du er gravid, skal du sørge for ikke at være for tæt på bilos for ofte

Der findes næppe nogen gruppe mennesker, som har fået flere tips og gode råd til, hvordan de skal leve deres liv end gravide. Spis rigtigt, dyrk yoga, løb en tur, husk vitaminerne, drop smøgerne, og man kunne blive ved. Og det er lige præcis, hvad danske forskere nu gør - blir ved.

Marie Pedersen, som netop har afsluttet sin ph.d.-afhandling på Institut for Folkesundhedsvidenskabs Afdeling for Miljø og Sundhed, kan med en ny undersøgelse forklare, hvor voldsomt bilos skader fostre. Det skriver videnskab.dk.

- Meget tyder på, at kroniske sygdomme skyldes påvirkninger i fostertilstanden, og blandt andet derfor er det bekymrende, at vi finder de her dna-skader i nyfødte børn, siger hun om undersøgelsen, som er verdens første af sin art.

Ryk væk fra vejen
Et af de råd, Marie Pedersen giver i forbindelse med sin undersøgelse, er, at gravide skal rykke væk fra befærdede veje, hvis de har mulighed for det. Det kunne eksempelvis være ved at lufte ud mod gården i stedet for mod vejen. Undersøgelsens resultater viser nemlig, at dna-skaderne er større, når familien bor inden for en radius af 100 meter fra en befærdet vej.

Forskerne bag undersøgelsen mener, at politikerne bør gribe ind, så forurening fra meget befærdede veje ikke forekommer så tæt på bebyggelse, som man ser nu, samt at alle biler får bedre filtre.

- Problemet er, at vi ikke ved, hvor lang tid det tager at udvikle eller reparere de her skader, men vi har kunnet måle i navlestrengsblodet, at fostrene ikke har kunnet reparere skaderne i moderens mave. Det er bekymrende, at de bliver født med dna-skader, og jeg ville nok selv overveje at flytte, hvis jeg blev gravid, siger Marie Pedersen til videnskab.dk.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere