Manden går når kvinden bliver syg

Kvinden er langt bedre til at passe sin ægtemand, når han bliver ramt af alvorlig sygdom, end omvendt, viser ny undersøgelse

Når kvinden bliver alvorligt syg, går forholdet i stykker. (Foto: Colourbox)
Når kvinden bliver alvorligt syg, går forholdet i stykker. (Foto: Colourbox)

Når kvinder bliver ramt af alvorlig sygdom, er risikoen for, at parforholdet går i stykker, seks gange så stor, som når det er manden, der er syg. Det viser ny amerikansk undersøgelse.

Det er især, når en kvinde får konstateret kræft eller multipel sklerose, at forholdet brister. Undersøgelsen viser, at når de kvindelige testpersoner blev ramt af alvorlig sygdom, var skilsmisseraten helt oppe på 20,8, mens den lå helt nede på 2,9 procent, når manden var sygdomsramt.

Forskerne bag undersøgelsen peger på, at den store forskel skyldes, at kvinder er mere åbne end mænd over for at påtage sig ansvaret for en alvorligt syg partner, skriver forskning.no.

Derudover kan kvinderne, ifølge forskerne, bedre bære den byrde det er at passe sin familie i en vanskelig situation end mændene, lyder det i en pressemeddelelse fra Fred Hutchinson Cancer Research Center.

Lange forhold har bedre chancer
Det afhænger, ifølge undersøgelsen, også af personernes alder og varigheden af forholdet, om det kan holde til et alvorligt og langt sygdomsforløb. Jo ældre kvinden er, desto større er chancen for, at manden bliver hos hende. Ligesom lange ægteskaber eller parforhold også klarer livstruende sygdom bedre end nye.

Forskerne anbefaler, at sundhedspersonalet er ekstra opmærksomt på, om der opstår gnidninger hos de par, hvoraf den ene er ramt af sygdom. På den måde kan der hurtigt blive tilbudt psykologhjælp og bruddet kan måske undgås.

Undersøgelsen omfattede 515 patienter, der blev fulgt i 2000-2001. Testpersonerne blev inddelt i tre grupper: To grupper med cancer (blandt andet hjernesvulst) og en med multipel Sklerose. Cirka halvdelen af testpersonerne var kvinder.

I Danmark skabte det nærmest skandaletilstand i 2008, da operachef, Kasper Bech Holten, forlod sin dødssyge kone, Camilla Bech Holten, da hun var i gang med sin kemobehandling.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere