Eksperterne advarer mod Tamiflu-panik

Epidemien er over os, og flere og flere danskere må lægge sig under dynen. Men eksperterne forklarer, at der ikke er grund til panik

Effekten af Tamiflu er så lille, at man knap kan mærke nogen forskel (Foto: Michael Probst)
Effekten af Tamiflu er så lille, at man knap kan mærke nogen forskel (Foto: Michael Probst)

Mens influenza A-epidemien er ved at brede sig til flere og flere danskere, er der lige så mange, som begynder at overveje vaccination og Tamiflu. Men præparaterne, som vores norske naboer rask væk giver til hele befolkningen, er ikke for alle. Det forklarer Preben Holme, læge ved Institut for Rationel Farmakoterapi.

- Først og fremmest vil jeg anbefale folk at tjekke Sundhedsstyrelsens vejledninger. Om vaccinen kan jeg sige, at den primært anbefales til risikopatienterne, som større risiko forbundet med en eventuelt sygdom. Til almindelige mennesker er der ingen grund til panik, siger han til ekstrabladet.dk.

Effekten er lille
Det præparat, som man bruger til behandling af influenza A, hedder Tamiflu, mens den forebyggende vaccine hedder Pandemrix. Selv om der er dokumenteret effekt af Tamiflu, er virkningen ikke så god, at alle anbefales at få medicinen.

- Effekten er meget ringe. Hvis man er syg og får Tamiflu inden for 48 timer efter første sygdomstegn, kan den forkorte sygdomsforløbet i omkring et døgn. Risikopatienterne skal kontakte deres egen læge vedrørende brug af Tamiflu, men almindelige, raske mennesker kan ikke regne med nogen rimelig gevinst. Hver enkelt person vil knap kunne mærke nogen forskel, siger Preben Holme.

Også hos Sundhedsstyrelsen og Lægemiddelstyrelsen maner man til ro i befolkningen. Fordi godt nok er der mange af os, som bliver ramt af sygdommen i løbet af de kommende uger, men vaccinen er ikke til danskere uden for risikogruppen. Det lyder således fra alle tre instanser, at kun risikogruppen og nøglepersonerne skal have vaccinen.

- Når bare vi sørger for, at det er de rigtige, som får vaccinen, er der ingen grund til panik. Det ser foreløbigt ud til, at svineinfluenzaen er mildere, end den almindelige influenza, siger Preben Holme.

Men hvad gør jeg så?
De danske læger har travlt med at besvare alle opkald fra bekymrede borgere. Derfor anbefales der, at raske danskere ikke tager unødig kontakt til deres læge men derimod kun ringer, hvis der er symptomer på sygdom. Er man i risikogruppen skal man tage kontakt til sin egen læge med det samme for at få en individuel vurdering.

Mere om Tamiflu: Sundhedsstyrelsen, Lægemiddelstyrelsen, Institut for Rationel Farmakoterapi

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere