Forskere til skrumpe-by: I bliver fede igen

Kiloene er raslet af de overvægtige fra Ebeltoft i DR-programmet 'By på skrump'. Men forskere advarer om, at det kan blive en kort fornøjelse

Det kan blive en kort fornøjelse for de nye slanke i Ebeltoft (Foto: Mads Winther)
Det kan blive en kort fornøjelse for de nye slanke i Ebeltoft (Foto: Mads Winther)

700 beboere i Ebeltoft er blevet pisket rundt af sundhedseksperten Chris McDonald i programmet 'By på skrump'. Seerne kunne her følge de helt eller delvist overvægtige borgere, som skulle tabe sig i alt 3.000 kg.

Og det lykkedes. De havde rundet de 3.000 kg og kunne fejre det store tab, efter at have svedt og grædt gennem den lange seje kamp mod vægten. Men, men, men..

Nu kan videnskab.dk fortælle, at langt størstedelen af stortaberne vil æde sig tungere igen.

- Det er klart, at statistisk set er der desværre ret stor sandsynlighed for, at de vil tage en stor del af deres vægttab på igen, siger Thomas Meinert Larsen, der er adjunkt og leder af forskningsgruppen for 'Fedme og appetitregulering' på LIFE på Københavns Universitet til videnskab.dk.

De holder ikke gejsten
Professor Bente Klarlund Pedersen fra Rigshospitalets Grundforskningsfondscenter for Inflammation og Metabolisme har heller ingen ophøjede forventninger de beboerne. Hun frygter, at motivationen til at tabe sig og bevare den lave vægt vil forsvinde sammen med den store opmærksomhed, der har været på byen.

- Der er en masse motivation, der forsvinder. Jeg er meget skeptisk. Det er rigtig godt fjernsyn, at man kan tabe 30 kg på tre måneder, men det, der betyder noget på langt sigt, er, at man får nogle sunde vaner og rutiner, siger hun og forklarer samtidig, at det kan være direkte skadeligt for borgerne, hvis de ender med at tabe sig og tage på meget ofte.

- Det er ikke sundt at cykle op og ned i vægt. Der er noget, der tyder på, at folk, der ofte går på slankekure, får en dårligere overlevelse end folk, der bare holder deres vægt, siger hun til videnskab.dk.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere