Nordea: Influenzaen kan koste otte mia.

Det kan bedst betale sig at vaccinere alle danskerne mod Influenza A. Sygedagene alene vil koste flere penge end en totalvaccine, vurderer cheføkonom

Det kan blive en samfundsøkonomisk bommert, hvis Danmark ikke laver en landsdækkende influenzavaccination. Det vil nemlig koste op til næsten ni milliarder kroner i ekstra sygedage at lade være, vurderer Helge J. Pedersen som er cheføkonom i Nordea.

- Hvis 25-30 procent af danskerne bliver ramt af influenzaen og som forventet sygemelder sig i to-fire dage, kan Danmark blive ramt af et produktionstab, der ligger mellem 3,7 og 8,9 milliarder kroner, forklarer Helge J. Pedersen.

At undlade vaccinen koster os ganske enkelt dyrt på det samfundsøkonomiske niveau, fordi de flere sygedage er ensbetydende med et betragteligt produktionstab. Det er dyrere end prisen for en landsdækkende influenzavaccination.

- Beløbet stiger endda yderligere, hvis der også tages højde for tabte arbejdsdage i forbindelse med børns sygedage, forklarer Helge J. Pedersen.

Hvis samtlige danskere skal have et stik, kommer det til at koste det danske samfund i omegnen af 650 millioner kroner at gennemføre, hvilket er væsentligt billigere end at lade være.

- Vi bliver altså alt i alt mindst et sted mellem 3,1 og 8,3 mia. kroner fattigere som følge af influenzaen, med mindre andre (vikarer eller raske kolleger) tager over og sørger for, at de syges arbejde alligevel bliver udført i større eller mindre udstrækning, vurderer Helge J Pedersen.

Den høje udgift vil desuden næsten svare til det, som Dansk Folkeparti under finanslovforhandlingerne har foreslået, at der smides ekstra i en vækstpakke for den hjemlige økonomi til næste år.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere